Vaata, kui palju sa võid nädalas süüa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti uued toitumissoovitused.
Eesti uued toitumissoovitused. Foto: Tervise Arengu Instituut.

Eesti uued toitumissoovitused on kokku võetud toitumispüramiidis. Kui süüa nädala jooksul täpselt selline kogus, nagu pildil on kujutatud, toitud väga tervislikult.

«Eesti uued toitumissoovitused on lihtsad – söö iga päev midagi viiest toiduainete grupist ja varieeri toidugruppide sees,» tutvustas uut toidupüramiidi selle koostaja Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi. Uued toitumissoovitused ei välista ka nö soolaseid näkse ja maiustusi, kuid seejuures tasub silmas pidada, et kohukesed ja pudingud käivad näiteks samuti maiustuste alla.

Kui varasema toidupüramiidi puhul oli tõmmatud selge vahe eri toidugruppide vahele, siis uus nii range ei ole. «Kui osta koju see kogus, mis on pildil ja selle nädalaga ära sööte, siis peaks olema teie toitumine igati tasakaalustatud,» kinnitas Pitsi.

Tartu Ülikooli õppejõud Mihkel Zilmer kinnitas uute toidusoovituste esitlusel, et need arvestavad igati inimese ainevahetusega. «Kui te leiate mõne toitumissoovituse, siis uurige, kas see vastab Eesti toitumissoovitustele. Kui jaa, siis tasub seda uskuda,» sõnas Zilmer.

Kui Soome toitumissoovitused jagavad näpunäiteid vaid söömise kohta, siis Eesti omades on kirjas ka näpunäited liikumiseks. Liikuda soovitatakse täiskasvanutel nädalas vähemalt 150 minutit mõõduka intensiivsusega või 75 minutit kõrge intensiivsusega. Lapsed peaks liikuma vähemalt tund päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles