Kõige hullemad toidud, mida oma lapsele anda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulikõrpsud on üks peamisi põhjuseid, miks lapsed on ülekaalulised.
Kartulikõrpsud on üks peamisi põhjuseid, miks lapsed on ülekaalulised. Foto: SCANPIX

Laste ülekaalulisus on tõusmas terves maailmas, sageli on selle põhjuseks vanemate teadmatus.

Ameerikas on ligi kolmandik lastest ülekaalulised, Euroopas läheneb see number neljakümnele protsendile, kirjutab Independent. Isegi riikides, kus rasvumine pole nii epideemiline, on see muutumas järjest problemaatiliseks.

Singapuri ülikooli teadlased uurisid lähemalt ülakaalulisuse ja rasvunud lastega seotud toite, kasutades uuringut, mis jälgis 1990ndatel aastatel 4500 Inglismaa lapse toitumist ja kehaindeksit. Teadlased  tegid kindlaks, mida lapsed sõid ja mis toimus nende kehadega kolme aasta jooksul ning leiti kindlaid tõendeid selle kohta, et   teatud toitudel võib olla erinev kahju.

Näiteks selgus, et kartulikrõpse söövad lapsed võtsid kõige rohkem kaalust juurde. «Leidsime, et kartulikrõpsud on ühed kõige suuremad ülekaalulise tekitajad,» kirjutasid teadlased. «Kartulikrõpsud on väga energiarohked, kuid ei anna täiskõhu tunnet.»

Halvasti mõjusid ka friikartulid, praetud kana ja kala, töödeldud liha ja või. Samuti ka kõik toidud, millele oli lisatud suhkrut – magustoidud, maiused ja karastusjoogid. Nimekirja jõudsid ka rafineeritud teraviljatooted, nt valge jahu, mida leidub paljudes töödeldud toitudes.

Leiti, et toidud, mis on valmistatud õlis – kas siis praetud või paneeritud – omavad samuti rasvumist tõstvat mõju.

«On olemas toite, nagu näiteks kartul. Oma olemuselt ei ole kartul halb, sest ta täidab kõhtu,» kommenteeris üks uuringu peaautoreid Eric Frikelstein. «Kui aga me muudame kartuli friikartuliks või kartulikrõpsuks, siis muutub see kaalu tõstvaks toiduks.»

Teadlased on pikalt uurinud, miks osa toite on toitvamad kui teised. 1996. aastal läbi viidud uuring tegi kindlaks, et üllatavalt on rasvased toidud vähem toitvamad kui süsivesikute- ja valgurikkad toidud. Adam Drewnowski ja Eva Almiron-Roigi raamat «Fat Detection»  leiab, et rasvad on küll energiarohkemad, kuid mitte kõhtu täitvamad – lapsed söövad sama hulga toitu, kuid tarbivad rohkem kaloreid.

Finkelstein lisab, et eraldi probleem on  kalorid, mis on pärit vedelikest. Need täidavad kõhtu vähem kui tahked toidud. Teisisõnu – karastusjoogid on poole halvemad.

Uuringust selgus, et positiivse tulemuse rasvumise vastu andsid ainult kolm kategooriat: kanaliha, mis ei ole paneeritud ega praetud, kõrge kiudainesisaldusega hommikuhelbed ja täisteratooted.

Tulemused olid sarnased 2011. aasta uuringuga, mis keskendus täiskasvanutele. Lapsed, kes söövad palju rasvaseid, suhkrurikkaid ja praetud toite, võtavad pigem kaalust juurde. Samuti ka need, kes eelistavad töödeldud toite.

Kuigi uuringu tulemused toetavad seda, mida arstid ja toidunõustajad on juba aastaid öelnud, ei tähenda, et uuring pole kasulik. Paljusid toite ei tarbita mitte sellepärast, et nad on maitsvad, vaid seepärast, et nad on üks osa kultuurist.

Näiteks on Inglismaal väga populaarne toit kala ja praekartulid, mida tegelikult ei tohiks lastele regulaarselt anda, märkis Olga Khazan. Samamoodi ka Cheetoseid, Doritoseid, Layse ning ka karastusjooke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles