Suvalisel ajal ärkamised teevad kehale karuteene

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unerütm võiks olla paigas
Unerütm võiks olla paigas Foto: Madis Luik / Sakala

Ebakorrapärased ärkamisajad rikuvad ainevahetust.

Vahetustega tööga seonduvat ebaregulaarset une-ärkveloleku tsüklit on seostatud mitmete ainevahetusega seonduvate tervisehädadega, näiteks kõrge insuliinresistentsuse ja kehamassiindeksiga, südame veresoonkonna haigustesse ja diabeeti haigestumise riski võib tõsta aga ka puhkepäevadel tavapärasest kauem magamine, kirjutab ERRi teadusportaal.

Ebakorrapäraste une-ärkveloleku tsükli mõju uurimiseks jälgisid Pittsburgi ülikooli teadlased seitsme päeva vältel 447 keskealise mehe ja naise tervist, uneharjumusi ja toidusedelit ning võimalikult täpsete uinumisaegade leidmiseks kandsid uurimisalused kiirendusmõõturiga täiendatud kella. Vaatlusperioodi jäi vähemalt üks puhkepäev.

Töörühm leidis, et puhkepäevadel magas sisse ligikaudu 85 protsenti uurimisalustest, seega keskeltläbi pikenes uneaeg 44 minuti võrra. Umbes 15 protsenti katses osalenutest ärkas aga varem. Seejuures pani Wong tähele, et enam kui paari tunni võrra magasid kauem või vähem siiski suhteliselt vähesed. Mõningatel juhtudel näis sissemagamine olevat tingitud nädala sees tekkinud une puudujäägist, mida seostatakse omakorda mitmete tervisehädadega

Vereproovide analüüsimisel leiti, et sotsiaalne ajavahestress seostus madalama HDL ehk «hea» kolesterooli ja kõrgema triglütseriidide ehk rasvamolekulide taseme ning kõrge insuliini resistentsuse ja kehamassiindeksiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles