Politsei algatas laste klooritamise asjas kriminaalmenetluse

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MMS ehk kloordioksiid on kodukeemiaga võrreldava kangusega ja see ei ole mõeldud kasutamiseks ravi eesmärgil.
MMS ehk kloordioksiid on kodukeemiaga võrreldava kangusega ja see ei ole mõeldud kasutamiseks ravi eesmärgil. Foto: SCANPIX

Kloordioksiidi juhtum on jõudnud teise alternatiivmeditsiinis kasutatava aine DMSO ebaseadusliku käitlemise tõttu kriminaalmenetluseni.

Dimetüülsulfoksiidi ehk DMSO on ravimi toimeaine, mis on kasutusel paikse toimega valu leevendavates vahendites. «Kuna selle ravimi käitlemisel peab olema luba, siis ilma loata on selle käitlemine karistatav,» selgitas Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich.

Algselt käivitas politsei pärast MMSi propageerimise avalikuks tulekut sotsiaalmeedias väärteomenetluse. Kuna kloordioksiid on aga kemikaalina vabalt müügis, siis pole selle keelamiseks ühtegi regulatsiooni.

Politsei koondas oma fookusgruppi 32 riskiperekonda, kus oli alust kahtlustada, et lastele on manustatud kloordioksiidi. Uurimise käigus otsiti läbi 4-5 majapidamist. «Eesmärk oli võtta fookusesse need pered, kus on lapsed ja kus on alust arvata, et seda on antud lastele,» ütles Uldrich.

Mitte kõik perekonnad ei nõustunud korrakaitsjatega vestlema. «Paar perekonda ei soovinud absoluutselt sel teemal diskuteerida ega koostööd teha ja kolm perekonda oli nõus telefoni teel jagama oma kogemusi ja selgitama,» lausus Uldrich ja lisas, et kahe perekonnaga ei õnnestunud üldse kontakti saada, kuna nad viibivad ajutiselt välismaal.

Valdav osa siiski pärast teavitust lõpetas «imeravimi» kasutamise. «Lõviosa ehk üle 20 perega õnnestus silmast silma kohtuda ja nende kodus käia. Enam-vähem kõik nad ütlesid, et uurisid selle aine kohta ja said innustust sotsiaalmeedia kaudu, kust nad lugesid teiste postitusi, et see aine võib neid aidata. Selle pinnalt proovisid nad ka ise. Väga paljud ikkagi pärast esimeste artiklite ilmumist, kus toodi välja, et kloordioksiid võib tervisele kahjulik olla, et see on kemikaal, ka selle kasutamisest loobusid,» rääkis Uldrich.

Uldrich lisas, et politsei ootab praegu erinevate ekspertide ja ametkondade (terviseamet, ravimiamet) seisukohta selle kohta, kuidas täpselt MMS tervist mõjutab.

Ravimiamet on varem hoiatanud, et MMS toodete kasutamine ravi eesmärgil tuleb kohe lõpetada, sest MMS ei ravi haigusi.

Kloordioksiid on aine, millel on mikroobe hävitav toime ning mida kasutatakse valgendajana, kõvade pindade desinfitseerimiseks ja vee puhastamiseks tingimustes, kus puhta joogivee kättesaadavus on probleemiks. Oma olemuselt on kloordioksiid biotsiidina käsitletav aine.

Ravimiameti kinnitusel pole teaduslikult tõestatud andmeid, mis kinnitaksid, et kloordioksiid ravib mingeid haigusi. Toode ei ole ette nähtud ravimi või toidulisandina kasutamiseks ja on valesti kasutades ohtlik.

Suuremate koguste manustamisel võib kloordioksiid põhjustada seedetrakti, silmade ja hingamisteede ärritust, iiveldust, oksendamist ning kõhulahtisust. Kõrvaltoimetena on kirjeldatud ka vereloome kahjustusi ja neerupuudulikkust.

Loe veel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles