Stressilangus võib haigeks teha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigused kipuvad meid kätte saama siis, kui võtame aega puhkamiseks.
Haigused kipuvad meid kätte saama siis, kui võtame aega puhkamiseks. Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix

Kuigi paljud meist unistavad pühade ajal lõõgastumisest, võib üleöö tulnud suur stressilangus Hollandi teadlaste hinnangul hoopis haigeks teha.

Paljud inimesed on endalt küsinud, miks nad just pühade ajal haigeks jäävad, kuid Hollandi psühholoogidel on sellele juba aastaid vastus olemas, kirjutab news.com.au.

Hollandis asuva Tilburgi ülikooli aastal psühholoogiaprofessor Ad Vingerhoets avaldasid 2002. aastal uuringu, mille käigus küsiti 1900 inimeselt, kas nad jäävad pühade ajal sagemini haigeks. Kolm protsenti vastas, et jäävad küll. Vingerhoetsi sõnul ärgitas teda uuringut tegema see, et ka tema ise kipub pühade ajal haigeks jääma.  

Psühholoogidel on sellele nähtusele isegi oma nimi – jõudeoleku haigus (leisure sickness). Nad selgitavad seda asjaoluga, et puhkuse ajal hakkab kehale mõjuma kogu immuunsüsteemi nõrgendav stress, sest siis on kehal aega sellega tegeleda. Elutempo aeglustub korraks ja nii saabki stress meid kätte.

Kuid sellegipoolest on puhkuse ajal haiges jäämine tõenäoliselt rohkem seotud reisimise kui töölt vabaks saamisega. USA-s asuva Vanderbilti ülikooli ennetusmeditsiini professor William Schaffneri sõnul on ilmselge, et ühistransport aitab haiguste levimisele kaasa, sest haigusetekitajad levivad eriti hästi just rahvarohketes paikades.

Sama probleemiga puutume kokku ka näiteks lennujaamas, kus meieni jõuavad uued haigusetekitajad, millega meie keha igapäevaselt kokku ei puutu. Peale selle levivad pisikud kitsas lennukiruumis eriti hästi.

Psühholoogide sõnul on põhjus ka selles, et puhkuse ajal haigeks jäämist kipuvad inimesed paremini mäletama.

Tähelepanu tuleks siiski pöörata sellele, et seni selles vallas tehtud psühholoogide uuringud põhinevad eelkõige inimeste enda hinnangul. Põhjalikke meditsiinilisi uuringuid pühade ajal haigestumise kohta veel tehtud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles