Smuutid on sama ebatervislikud kui kiirtoit

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned poelettidel leiduvad smuutid sisaldavad ebatervislikult palju suhkrut.
Mõned poelettidel leiduvad smuutid sisaldavad ebatervislikult palju suhkrut. Foto: Jens Honore/picture alliance/moodboard

Tervisespetsialistid hoiatava asutraallasi poest ostetavate smuutide eest, sest hiljutise uuringu kohaselt sisaldavad need väidetavalt tervislikud joogid rohkem kaloreid kui Big Mac ja rohkem suhkrut kui pudel karastusjooki.

Austraalia valitsuse poolt rahastatava terviseprogrammi raames uuriti 40 külma jooki ja selgus, et mõned smuutid ja jääkohvid on tervisele tunduvalt kahjulikumad kui kiirtoit, kirjutab news.com.au.

Üks uuritud mahlajookidest sisaldas näiteks rohkem kaloreid kui Big Mac ja peale selle oli seal 18 teelusikat suhkrut. Maailma terviseorganisatsioon ei soovita aga tarbida üle kuue lusika suhkrut päevas. Ka mitmed teised peaaegu rasvavabadena reklaamitud joogid sisaldasid ohtralt kaloreid ja kuni 31 teelusikat suhkrut.

Seetõttu võivad need tervislikena näivad joogid kahjustada tervist rohkemgi kui rasvased hamburgerid ja karastusjoogid. «Nii nagu karastusjoogid ja teised suhkrujoogid, aitab smuutide ja jääkohvide regulaarne tarbimine kaasa kaalutõusule ja toksilise rasva tekkele organite ümber, mis tõstab teist tüüpi diabeedi, südamehaiguste ja teadud vähiliikide riski,» ütles Alison Ginn Austraalia valitsuse terviseprogrammist LiveLighter. Ginn soovitab kahju vältimiseks valida väikseima võimaliku joogi, küsida dieetpiima või jagada jooki sõbraga.

Uuringu tulemusel on ettevõtted lubanud pakendil leiduvat reklaamteavet muuta, kuid mõned ettevõtted on veendunud, et ei ole jooke tervislikena reklaamides midagi valesti teinud. «Vastupidiselt mullijookidele, milles on vaid väärtusetud kalorid, on meie toodetes olulised asjad nagu tervislikud rasvad, valgud, vitamiinid, kiudained ja mineraalid,» ütles mahlajooke müüva toidupoodide keti Boost Juice'i esindaja, kelle sõnul on tema ettevõtte pakutud joogid mõeldud toidukorra asendamiseks.

Toitumisspetsialist Joanna McMillani hinnangul peaksid vähem tähelepanu pöörama hüüdlausetele, millega poes olevat toidupoolist reklaamitakse. «See, et miski on väidetavalt gluteeni-, piima- või rasvavaba või looduslik, ei tähenda, et see on tervislik. Inimesi ajavad need mõisted segadusse ja mõnes neis toodetes on väga palju kaloreid,» ütles McMillan. «Kui tahate smuutit juua, siis vaadake, kui palju on seal kaloreid ja millest see koosneb ning ärge laske end pahviks lüüa moeröögatustest nagu kookosõli või kookospiim. Need lisavad üksnes kaloreid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles