5 otsust, mida noored saavad teha, et vältida vähki

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne päevitamine ja solaariumis käimine võib põhjustada nahavähki.
Liigne päevitamine ja solaariumis käimine võib põhjustada nahavähki. Foto: SCANPIX

Tubaka ja solaariumide vältimine on vaid osake sellest, mida noor inimene saaks ise teha, et vähendada oma võimalust vähki haigestuda.

John Hopkinsi Ülikooli vähikeskuse direktori William Nelsoni sõnul on vähi puhul tark ennetamist alustada juba noores eas, kirjutab The Independent.

Nelson andis nõu 20-aastastele noortele, et mida teha selleks, et kahekümne aasta jooksul vältida vähki haigestumist.

1. «Kõige olulisem asi mis sa teha saad, on ükskõik millisel kujul tubaka vältimine,» sõnas Nelson. «Kõige rohkem vähisurmasid USAs on kopsuvähki põdevate inimeste seas. Seda nii naiste kui ka meeste seas. Suitsetajatel on 25 korda suurem tõenäosus haigestuda kopsuvähki, kui mitte suitsetajatel. Tubakas mitte ainult ei tekita kopsuvähki vaid seda saab seostada ka 18 erineva vähi tekkega, sealjuures kõrivähk, suukoopa vähk, huulevähk ja kõhunäärme vähk.»

2. «Tasub kontrollida oma eluviise – mida tervislikum eluviis, seda väiksem tõenäosus haigestuda vähki,» kommenteerib Nelson. «Oluline on jälgida oma kaalu – tasuks püsida normaal kaalus, mitte ala- või ülekaalus.» Ta õpetab, et noor inimene peaks vähemalt 30 minutit päevas olema füüsiliselt aktiivsne, vähendama oma alkoholi tarbimist ja piirama kõrge rasva-ja suhkrulisanditega toodete tarbimist. «Teatavasti tervisliku eluviisi jälgimine langetab vähki haigestumise riski kümne kuni viieteist protsendi võrra.»

3. «Liigne päikese käes olemine võib põhjustada nahavähki, sealhulgas melanoomi,» hoiatab Nelson. «Hoidke eemale solaariumidest. Amerika Dermatoloogia akadeemia poolt läbi viidud uuringust selgus, et inimestel kes kaustavad solaariumi on 59 protsendi suurem tõenäosus haigestuda melanoomi, kui neil kes pole kunagi solaariumis käinud.»

4. «Käi vähemalt kord aastas arsti juures, lase ennast üle vaadata ja võta arsti soovitusi kuulda, » soovitab Nelson. «Samuti tasuks tutvuda oma suguvõsa ajalooga ning selgeks teha, kas kellelgi on varem olnud vähk. Jaga seda infot oma arstiga.» Näiteks naisterahval kel on suguvõsas levinud rinnavähk suurem võimalus haigestuda rinnavähki kui teistel. Igaaastane arstlik kontroll võib aidata vähi avastamise varakult.

5. «Nii mehed kui naised peaksid kindlaks tegema, et nad on vaktsineeritud papilloomiviiruse vastu, mis võib põhjustada emakakaelavähi,» hoiatab Nelson. «Samuti tasuks vaktsineerida end B hepatiidi vastu, mis võib tekitada maksavähi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles