Kuidas ennetada rasedusejärgseid venitusarme?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venitusarme ei pruugi vältida, küll aga on võimalik vähendada nende tõenäosust.
Venitusarme ei pruugi vältida, küll aga on võimalik vähendada nende tõenäosust. Foto: SCANPIX

Raseduse ajal kogeb naise keha väga palju muutusi, enamik neist muutustest on paratamatud - sealhulgas ka venitusarmid.

Venitusarmid on loomulik tagajärg, mis kaasnevad raseduse ajal kõhu järjest suuremaks kasvamisega. Uuringute kohaselt saab ligi 70-90 protsenti rasedatest venitusarmide omanikeks. Kuigi lapsesaamine on kõike seda väärt, siis on ikkagi hea teada, kuidas venitusarme ennetada või ravida, kirjutab Huffington Post.

«Venitusarmid tekivad, kui nahas olevat kollageeni venitatakse nii palju, et tema elastne piir jõuab kätte,» põhjendas dermatoloog Justine Hextall. «See tekitab lõhkemise, mis ongi venitusarm.»

Väga palju oleneb ka geenidest. Kui naiste emal on või olid venitusarmid, siis on ka sellel naisterahval suurem tõenäosus saada venitusarmid. «Osadel naistel on lihtsalt elastsem nahk,» põhjendas Hextall.

Selleks, et mitte jääda lootma kõigest headele geenidele, tasuks naistel raseduse alguses juba ise ennetavad meetmed käsile võtta. Mitte ükski abivahend ei pruugi toimida saja protsendiliselt, aga kui on olemas algteadmised sellest, et kuidas oma naha eest hoolitseda, siis annab see siiski hea eelise.

QSM Medicosmeticsi asutaja doktor Erich Schute sõnul on kõige efektiivsemaks kombinatsiooniks regulaarne trenn ja piisav vee tarbimine.

Kuigi raseduse ajal on kehakaalu tõus paratamatu, siis tuleks seda siiski hoida normaalsuse piirides ning päris kõike sisse süüa pole vaja.

«Kindlasti ei tohi unustada kehakreeme. Kollageeni ja elastiini kiude sisaldavad kehakreemid aitavad vähendada venitusarmide tekke võimalusi.» kommenteeris Schulte. Ta lisas, et kreemitamisega tuleks alustada kohe, kui oled rasedusest teada saanud.

«Kreemitamine aitab ka nahal taastuda pärast sünnitust,» sõnas Schulte.

Kui venitusarmid on juba tekkinud, siis ei tasu kohe häirekella lüüa – need ei pruugi igaveseks sinna jääda.

«Venitusarme tuleks varjata päikese eest,» kommenteeris Hextall. See eest on aga hea masseerida venitusarme bio-õli või räni sisaldava geeliga. «Punane värvus venitusarmis peaks kaduma. Bio-õli oleks hea masseerida kõhule kaks korda päevas.»

Kindlasti ei tohiks ära unustada vee joomist. «Vee joomine hoiab keha rohkem elastsena,» kommenteeris ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles