10 fakti Zika viiruse kohta, mida peaksid teadma (1)

, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiillanna Daniele Ferreira dos Santose poeg  Juan Pedro on üks Zika viiruse ohvritest. Naisel ei diagnoositud Zikat, kuidpeab viirust poja puude põhjuseks.
Brasiillanna Daniele Ferreira dos Santose poeg Juan Pedro on üks Zika viiruse ohvritest. Naisel ei diagnoositud Zikat, kuidpeab viirust poja puude põhjuseks. Foto: AP/Sacnpix

CBS New York tõi välja olulisemad faktid Zika viiruse kohta, mida iga inimene võiks teada.

1. Zika viirust levitavad moskiitod ja enamik inimesi ei põe haigust raskekujuliselt läbi.

2. On selgunud, et Zika võib eriti ohtlik olla rasedate naiste loodetele. Viirust on seostatud mikrotsefaaliaga, mille puhul on vastsündinul ebatavaliselt väike pea ja aju täielikult välja arenemata.

3. Kõige sagedasemad Zika viiruse sümptomid on palavik, lööve, liigesevalu ja konjunktiviit e. silma sidekesta põletik. Haigus on üldjuhul kergekujuline ning kestab paarist päevast nädalani. Raskekujuline põdemine, mis nõuaks haiglaravi, on harv.

4. Zika vastu ei ole vaktsiini ega ravimeid. Ameerika Ühendriigid tegutsevad vaktsiini välja arendamise nimel, kuid on ebatõenäoline, et praeguse haiguspuhangu ajal see kättesaadavaks saab.

5. Parim viis mitte nakatuda on vältida moskiitohammustusi. Ennast ja oma lähedasi saab hammustuste eest kaitsta kandes pikkade varrukatega pluusi ja pikki pükse, viibides konditsioneeriga või moskiitovõrkudega ruumides ja kasutades kvaliteetseid putukatõrjevahendeid.

6. Zika viirus ei ole uus. Puhanguid on varem esinenud Aafrikas, Kagu-Aasias ja Vaikse ookeani saartel. 2015. aasta mais kinnitas Pan-Ameerika Terviseorganisatsioon esimest Zika viirusesse nakatumist Brasiilias.

7. Igaüks, kes elab või reisib piirkonnas, kus Zika viirus levib ning ei ole veel nakatunud, on ohus.

8. Rasedad või need, kes soovivad rasestuda peaksid vältima reisimist riikidesse, kus Zika viiruse levik on kinnitatud. Zika levib enim Ladina-Ameerikas ja Kariibidel.

9. Zika sümptomid sarnanevad Dengue-palaviku ja Chikungunya viirusega, mida levitavad samuti moskiitod. Dengue-palavik põhjustab palavikku, liigese-,lihas- ja seljavalu ning löövet, Chinkungunya peamiselt liigesevalu.

10. Zika sümptomite puhul tuleks piisavalt puhata, juua vedelikke, et ei tekiks dehüdratsiooni ja võtta valu- ja palavikualandamiseks ravimeid. Vältida tuleks aspiriini ja teisi mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid nagu ibuprofeen ja naprokseen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles