15 üllatavat trikki, mis aitavad peavalu vastu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu võib rikkuda une.
Peavalu võib rikkuda une. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Siit leiate 15 üllatavat trikki, mis võivad osutuda tõhusaks abimeheks peavalu vastases võitluses.

Isegi kui need meetodid tunduvad teile kummalised, on need välja töötanud valu uurinud teadlased, kirjutab ajakiri Bild der Frau. Proovige ära ja veenduge, et need toimivad.

Tee keelega harjutusi

Pingul närimislihased põhjustavad sageli peavalu. Selle vastu aitavad keelega tehtavad harjutused, mida soovitab Austraalia osteopaat Danny Williams. Suru keel vastu suulae tagaosa, hoia viis kuni kümme sekundit ja lase keelel seejärel alla vajuda.

Tilguta ninna Ayurveda õli

Kui ninaõõs on ummistunud, võib samuti peavalu tekkida. Selle vastu aitab nina puhastamine Ayurveda õliga. Hoia tervet nägu aurava vee kohal ja masseerige põski seejärel ringlevate liigutustega. Tilguta viis kuni kuus tilka õli ninna. Kui õli jõuab neelu piirkonda, siis sülita see välja. Korda seda kolm korda päevaas.

Kirjuta ninaga numbreid

Pingepeavalude korral soovitab tuntud pilateseekspert Lynne Robinson järgmist harjutust: heida pikali, kõverda põlved ja pane jalad puusade laiuselt põrandale. Hinga sügavalt sisse. Kirjuta ninaga kolm korda õhku number kaheksa, seejärel kõik numbrid ühest üheksani. Seda saab harjutada ka uduse peegliga.

Ole telefoniga rääkides pikali

Pea kaalub keskmiselt viis kilo. Kui pead painutatakse telefoniga rääkides ette poole, rõhub see kukalt 30-kilose raskusega. Tulemus on umbes sama kui kaheksa-aastast last õlgadel kandes. See põhjustab niinimetatud tservikogeenset peavalu, mille puhul kiirgab valu pea tagaosast laubani, meelekohtade ja näoni. Sellele on lihtne lahendus: nõjatu telefoniga rääkides bürootoolil võimalikult kaugele taha või – veel parem – heida pikali.

Lõõgastu raamatu peal

Inglise osteopaat Christian Bates soovitab selili heita ja pea paksule raamatule panna. Seejärel tuleks kukalt kümme korda aeglaselt raamatu äärt mööda edasi-tagasi liigutada. Siis lase lõual võimalikult rinna ligidale langeda. Hoia kaks kuni kolm minutit. Tee seda viis kuni seitse korda päevas.

Söö kõrvitsaseemneid

Kui kehal ei ole piisavalt magneesiumsulfaati, siis muutuvad migreenihood tunduvalt sagedasemaks. USA neuroloogi dr Alexander Mauskopi uuringust selgus, et kui seda mineraali juurde tarbida, väheneb peavalu 80 protsendil inimestest 15 minuti jooksul. 56 protsendil tema patsientides kestis kaitseefekt 24 tundi. Seetõttu soovitab ta päevas peotäie kõrvitsa- või päevalilleseemneid süüa.

Tarbi taimseid östrogeene

Kui östrogeeni nimelise hormooni tase kehas langeb, siis tekkib hormoonidest põhjustatud migreen, nagu selgub Saksamaal asuva Kieli valukliiniku uuringust. Abi on toiduainetest, mis sisaldavad rikkalikult taimseid östrogeene: rukkileib, linaseemned, seesamiseemned, pähklid, spargelkapsas, spargel ja tofu. Neid toiduaineid võiks süüa kolm korda päevas igapäevase menüü osana.

Hoia suus pliiatsit

Kui meil on hirm või oleme stressis, siis surume hambad tahtmatult kokku. See koormab muskleid, mis ühendavad ülemist lõualuud oimuluuga ja võib põhjustada pingepeavalusid. Selle vastu on USAs asuva peavalukeskuse New England Center for Headache  direktoril dr Fred Sheftellil on selle vastu üks tõhus nipp. Hoidke hammaste vahel viis minutit pliiatsit, kuid ärge suruge seda kõvasti hammaste vahele. See lõdvestab pinges musklid.

Kõrgtehnoloogiline peavõru

Uuringud näitavad, et kõrgtehnoloogiline Cefaly peavõru vähendab mikroimpulsside abil 38 protsendil patsientidest migreeni poole võrra. Belgias asuva Lüttichi ülikooli neuroloogiaprofessori Jean Schoenenvoni sõnul aitas peavõru valuvaigistite tarbimist vähendada koguni 75 protsenti. Seda aparaati soovitatakse iga päev 20 minutit kanda.

Hambaharjamassaaž

Kui pea lõhub valutada, siis võib abi olla ka meelekoha masseerimisest elektrilise hambaharjaga. See parandab vereringet ja aitab kaasa valutunnet põhjustavate ühendite väljutamisele.

Soolavann

Täida vann 38-kraadise veega ja lisage peotäis glaubrisoola ja mine 15 minutiks vanni. See tegevus, mida soovitab Suurbritannia peavaluühing British Headache Society, aitab seljamuskleid lõdvendada.

Pilatese harjutused

Parema hapnikuvahetuse jaoks on Londoni pilateseekspert Lynne Robinson välja töötanud uue peavaluvastase harjutuse. Istu sirgelt toolil ja aseta mõlemad peopesad siledalt rinnakorvile, nii et need asuvad üksteise kõrval, pöidlad jäävad välja poole ja vaatavad otse üles, samas kui ülejäänud sõrmed on suunatud kaela poole. Hinga sügavalt sisse ja suru seejuures kergelt rinnakorvile. Jäta käed samale kohale ja korda hingamisharjutust 50 korda.

Kanna juukseid lahtiselt

Londoni linna migreenikliiniku City of London Migraine Clinic hiljutine uuring näitab, et 53 protsenti naistest, kelle juuksed on rangelt patsis, kannatavad peavalu all. Põhjuseks peetakse seda, et patsis juuksed ärritavad peanaha all olevaid närve. Seetõttu tasub juukseid kanda lahtiselt.

Soojenda silmi kätega

See Hiina meditsiinist tuntud võte aitab kiiresti lõõgastuda. Hõõru peopesasid üksteise vastu, kuni need on hästi kuumad. Piserda peopesadele viis kuni kuus tilka lavendliõli ja aseta need suletud silmadele. Hoia asendit kolm minutit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles