Üllatav põhjus, miks me tegelikult paksud oleme (6)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisuse oluliseks põhjuseks võib olla kasulike soolebakterite vähesus.
Ülekaalulisuse oluliseks põhjuseks võib olla kasulike soolebakterite vähesus. Foto: Anthony Devlin/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Uues dokumentaalfilmis tehtud eksperimendis selgitatakse, miks kiirtoit tegelikult kehakaalu tõusu põhjustab. Tulemused võivad üllatada.

Kuigi tervislik toit ja trenn on kahtlemata väga olulised, pöörab ülekaalulisuse ekspert Tim Spector filmis «The Diet Myth» («Dieedimüüt») nii mõnegi teada-tuntud tõe pea peale, kirjutab news.com.au

Tipptasemel uurimismeetodeid kasutades näitab Londoni King’s Colledge’i geneetilise epidemioloogia professor ja raamatu «The Diet Myth» autor, missugune roll on kaalukaotuse juures täita bakteritel ja mikroobidel ning kuidas ebatervislik toit ja antibiootikumide tarbimine neid tapavad.

Spectori sõnul näeb enamik inimesi bakterites ohtlikke vaenlasi, taipamata, et mõned neist on meie soolestiku tervise ja immuunsüsteemi jaoks hädavajalikud. Eile eetris olnud filmis seadis Spector küsimuse alla kõik, mida teame toitumisest, mikroobidest ja kehakaalust. Kui juba kümme aastat on teada, et soolebakterid võivad viidata ülekaalulisusele, siis Spectori sõnul võivad nad seda ka põhjustada.

Briti geeniteadlane on veendunud, et kaasaegne ühiskond hävitab meie soolestikus elutsevad head bakterid, millele aitavad kaasa antibiootikumide kasutamine, keisrilõigete arvu kasv ja puhtushullus.

Selleks, et oma väiteid tõestada, tegi Spector oma pojaga filmis «Super size me» («Ülisuur mina») tehtud eksperimendiga sarnase katse. Tema poeg Tom sõi kümme päeva järjest üksnes kiirtoitu ja tulemused olid hämmastavad. Kõigepealt oli Specotri poeg isa sõnul «väga õnnelik katsejänes», kuid siis tekkis tal isu salati järgi.

Katse tulemused näitasid, et ebatervisliku dieedi lõpuks oli Spectori poja soolestikust kadunud 40 protsenti 1400-st seal leidunud mikroorganismi liigist. «Neljandal päeval tundsin pärast sööki nagu mul oleks pohmakas,» kirjeldas Tom Spector oma kogemust.

Tema isa, Tim Spectori sõnul on need mikroobid ja head bakterid äärmiselt vajalikud, sest kasulikud bakterid toodavad suure osa meie keha jaoks vajalikest vitamiinidest ja toitainetest, mida meie keha kasutab omakorda tervislike kemikaalide tootmiseks. Spectori sõnul hoiavad kasulikud bakterid ära ka ülekaalulisuse.

Oma teooria tõestamiseks laskusid uurijad veelgi enam ekstreemsustesse. Üks teine uurija lasi enda kehasse viia muistses Aafrikas elanud inimese väljaheite. Spectori sõnul näitas ka see uuring kasulike soolebakterite vajalikkust ja seda, miks dieedid ja trenn ei suuda ülekaalulisuse probleemi täielikult lahendada.

Hea uudis on siiski see, et probleemile leidub väga lihtne lahendus. Tuleb süüa kasulikest bakteritest tulvil jogurtit, juurvilju, pähkleid, oliive ja kõrge kiudainete sisaldusega toitu. Abi on ka näiteks sellest, kui lasta lastel räpastes kohtades mängida. «Keskmise austraallase soolestikus on ühe kolmandiku kuni poole võrra vähem mikroobe kui Aafrikas elavatel hõimudel. Vähem mitmekesisust tähendab ka väiksemat kaitset allergeenide vastu,» rääkis Spector.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles