Kümme harjumust, mis on saledatel inimestel

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes kaalus alla võtta soovib, peab iga päev sööma palju juurvilju.
Kes kaalus alla võtta soovib, peab iga päev sööma palju juurvilju. Foto: Kham/Reuters/Scanpix

Sul on kindlasti sõpru, pereliikmeid või kolleege, kes pealtnäha püsivad heas vormis vähimagi pingutuseta. Mis on nende inimeste hea vormi saladus?

Paljud elustiiliga seotud harjumused aitavad meil end heas vormis hoida, kirjutab news.com.au. Siin on mõned neist nippidest, mida järgivad inimesed, kes püsivad suurema pingutuseta heas vormis.

Nad ei pea dieeti

Unusta ära mürkainete väljutamine, mahladieedid ja kõik uusimad toitumisega seotud hullused. Paljud tõendid näitavad, et heas vormis inimesed ei pea mitte dieeti, vaid toituvad iga päev tasakaalustatult.

Dieetide probleem on see, et need panevad meid ennast piirama, mistõttu keskendume liialt toidule ja  tunneme selle järele veelgi rohkem vajadust. See teeb olematuks kõik dieedi kasulikud mõjud.

Nad teevad palju trenni

Tõendid näitavad, et need, kes kaalu langetavad ja heasse vormi jäävad, teevad iga päev vähemalt tund aega trenni ja need, kes on loomu poolest saledad, teevad trenni vähemalt viiel päeval nädalas. See vastab vähemalt 2000 põletatud kilokalorile nädalas ehk kalorikogusega, mille saame toidust terve päeva jooksul.

Nad söövad palju juurvilju

Päevas soovitatakse süüa vähemalt 2,5 tassitäit juurvilju. Dieedid, millega võib pikemaks ajaks heasse vormi saada, sisaldavad tavaliselt 3,5–5 tassitäit puu- ja juurvilju päevas. Kui sööd nii palju värsket toitu, jääb kõrge kalorsusega toidu jaoks maos hoopis vähem ruumi.

Nad eelistavad kvaliteeti kvantiteedile

Hea tervise ja vormi üheks kõige olulisemaks saladuseks on süüa hea kvaliteediga toitu. See tähendab, et terve paki küpsiste ärasöömise asemel võiks süüa näiteks hoopis väikese tükikese kvaliteetset ja maitsvat kooki ja terve pudeli odava veini asemel klaasikese head kvaliteetveini.

Nad on poes käies kavalad

Üks kõige paremaid mooduseid tarbitava toidu kvaliteedil silma pealhoidmiseks on toidupoe arve hoolikas uurimine. Kui seal ei ole valmistoitu, kõrge kalorsusega toitu, küpsiseid ega mingeid sarnaseid pakis müüdavaid snäkke, siis on see hea märk. Kui aga ostad pidevalt sööki, mille kohta tead, et tegelikult ei peaks sa seda sööma, siis oled lahingu kaotanud.

Nad teevad kodus süüa

Kodus valmistatud toidud on tavaliselt tunduvalt väiksema kalorsusega kui kaasa ostetud toidud. Kui ostad toidu kaasa näiteks restoranist, siis võib juhtuda, et selles on kaks korda rohkem kaloreid kui kodus tehtud toidus.

Nad söövad samamoodi ka pidupäevadel

Inimesed, kes on heas vormis, ei tee suuri erandeid jõulude ega olulise sünnipäeva ajal. Nad söövad ka siis parasjagu palju toitu, muutmata ühelgi päeval oma toitumisharjumusi. Võib küll juhtuda, et nad söövad vahel ühel toidukorral rasvasemat sööki või mõne lisasnäki, kuid seejärel pöörduvad nad tagasi tavapärase tervisliku toitumise juurde.

Nad söövad kasulikke snäkke

Igasugused madala kalorsusega ja pakis olevad snäkid tuleks ära unustada. Väikese snäki võtmine tähendab hoopis mõnda puuvilja, pähkleid ning toitaineterikkaid ja madala kalorsusega sööke.

Nad ei tunne end söömise pärast süüdi

Unusta ära igasugused toiduga seotud süümepiinad ja dieedid. Vahel tarbime küll kõrgema kalorsusega toitu, kuid kui toitume muidu tervislikult, siis ei sünni sellest suurt kahju.

Nad hoiavad oma kaalul silma peal

Kui hoiad oma kaalul silma peal, siis ei tähenda see üksnes seda, et märkad, kui hakkad paksuks minema, vaid ka seda, et saad kiiresti tegutseda, kui kehakaal tõusma hakkab, enne kui oled tõesti paksuks läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles