Magamatus suurendab sarnaselt kanepiga nälga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unepuuduses ei tasu söögi järele haarata.
Unepuuduses ei tasu söögi järele haarata. Foto: SCANPIX

Unepuuduse all kannatavate inimeste verd uurinud teadlased leiavad, et unenappus näib kasvatavat inimeste söögiisu sarnasel viisil kui kanepi peamine psühhoaktiivne komponent.

Kuigi uuring hõlmas vaid 14 vabatahtlikku, toimus see hästi kontrollitud tingimustes, mis lisab tulemustele hädavajalikku usaldusväärsust, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Kahes järgus kokku kaheksa päeva kestnud katse käigus võimaldati neil neljal päeval magada kuni 8,5 tundi, teistel päevadel neli tundi vähem ning iga päev anti uurimisalustele samal kellaajal samu toite, võeti regulaarsete ajavahemike tagant vereproove ja mõlema katseperioodi neljandal päeval võisid nad süüa lisaks ka nii palju suupisteid, kui nad parasjagu tahtsid.

Chicago ülikooli teadlased leidsid, et magamatuse mõjul ei langenud uurimisaluste veres leiduva endokannabinoidi 2-AG tase õhtuks sedavõrd madalale kui tavaliselt. Võrreldes päevadega, mil nad korralikult välja magada said, oli selle suhteline sisaldus keskmiselt 30 protsendi võrra kõrgem ning sarnaselt võib aju endokannabinoidsüsteemi mõjutada kanepi suitsetamine.

Loe pikemalt ERRi teadusportaalist Novaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles