Protseduur, millest loodetakse abi alaseljavalu ravis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljavalu võib muuta igapäevased tegevused ebamugavaks.
Seljavalu võib muuta igapäevased tegevused ebamugavaks. Foto: Panther Media/Scanpix

Kroonilise alaseljavalu käes kannatavatele patsientidele võib märkimisväärset kergendust tuua degenereerunud diski sensoorsete närvide raadiosageduslik ablatsioon, vahendab Ameerika Valumeditsiini Akadeemia aastakonverentsilt Medscape.

Protseduuri nimetatakse intradiskaalne biakuplastika (IDB) ja see on praegu ainus interventsioon, mis on näidanud püsivat paranemist kuni 12 kuu jooksul nii valu, patsientide funktsionaalse kui ka elukvaliteedi osas, kirjutab meditsiiniportaal Med24.ee

Harilikud interventsioonid näitavad uuringutes häid tulemusi kolme kuni kuue kuu vältel ja seejärel tuleb valu tagasi.

Diski degeneratsioon ja vigastused põhjustavad närvikiudude kasvu diski sisse. Võrreldes normaalsete nimmediskidega on tugevalt degenereerunud diskide innervatsioon märkimisväärselt ulatuslikum.

2006. aastal töötati välja vahend, mis kasutab kuumust diski posterioorsetes ja posterolateraalsetes piirkondades närvikoe deaktiveerimiseks. Lihtsa, 30 minutit kestva protseduuri ajal teostatakse valu tekitavas piirkonnas närvide ablatsioon. Degenereerunud disk ise ei parane, aga protseduur aitab taastada patsientide funktsionaalset staatust, nad saavad naasta tööle ja normaalse igapäevaelu juurde.

Loe protseduuuri kohta tehtud uuringust täpsemalt meditsiiniportaalist Med24.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles