Mida tähendavad tegelikult kõige levinumad unenäod? (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unenäod tekkivad siis, kui aju püüab töödelda viimaste päevade sündmusi.
Unenäod tekkivad siis, kui aju püüab töödelda viimaste päevade sündmusi. Foto: Mercury Press and Media Ltd/Caters News Agency/Scanpix

Kas ärkad öösel selle peale, et nägid just und ülemusega magamisest või seda, et kõik hambad langesid korraga suust? Unenäod võivad tunduda küll väga kummalised, kuid enamikul unenägudel on lihtne selgitus.

Unenäod tekivad siis, kui aju püüab töödelda viimase 24–48 tunni jooksul toimunut, kirjutab news.com.au. Aju püüab hiljutisi sündmusi nende mõtestamiseks varasematega võrrelda.

Austraalias Brisbane’is elav uneanalüütik ja raamatu «101 näpunäidet unenägude tõlgendamiseks» (101 Dream Interpretation Tips) autor Jane Teresa Anderson selgitab, mida tähendavad kõige sagedasemad unenäod.

1. Ettevalmistamata eksamile minek

Kui mõtled tagasi viimase paari päeva sündmustele, siis turgatab sulle kindlasti pähe mõni olukord, mil tundsid, et oled millekski ette valmistumata. «See võib olla mõni ettekanne, erimeelsus sõbraga või dilemma, mille ette sind keegi seadis. Tunned, et kõik räägib selle vastu, et neid asju teha suudaksid. Uni näitab, et tunned end haavatavana, sest sul ei ole olnud võimalik ette valmistuda,» räägib Aderson.

Inimesed, kes selliseid unesid näevad, on Andersoni sõnul tegelikult need, kes tavaliselt saavad hästi hakkama ja on suurepäraselt ette valmistatud. Just hirm olla halvasti ette valmistatud on see, mis paneb hea tulemuse nimel tegutsema.

2. Tagaajamine

Selle une juures on kõige olulisem see, et jooksed minema, selle asemel, et ümber pöörata ja ohuga silmitsi seista. See võib tähendada, et jooksed mõne probleemi eest ära ja püüad seda vältida. Anderson soovitab alati aru saada, mille eest ära jooksed. Tegelikult võib probleem olla hoopis väiksem kui arvad ja võid olla valmis sellega silmitsi seisma.

3. Hambad kukuvad välja

«Hammaste kaotamine võib lapsele olla üsna hirmutav. Sellega seotud tunded on väga tugevad. Saame iseseisvaks, õpime oma jalgadel seisma, kuid oleme ikka lapsed. Sinu meel läheb tagasi nende tunnete juurde, selgitab Anderson. Mõni inimene näeb ka unes, et ta räägib ja sülitab hambad suust välja. Uneeksperdi sõnul viitab see kas hirmule, et ütled asju, mille oleksid pidanud endale hoidma, või oled suhtlemisel ebakindel.

4. Sa ei leia tualetti, kuigi seda oleks hädasti vaja

Kui inimesed ärkavad selle une peale, siis avastavad nad tavaliselt, et tegelikult häda ei olegi. «See tähendab tavaliselt, et soovid sõna otseses mõttes saasta elust välja lasta. Asi on saasta eemaldamisest ja minna laskmises – soovid millestki või kellestki vabaks saada,» selgitab uneekspert. Samas võib see tema sõnul ka tähendada, et vajad natuke ruumi ja privaatsust. Paljudes sellistes unenägudes ei saa rahus tualetti minna ja selle ust sulgeda.

«See võib tähendada, et vajad üksnes natuke aega tunnetega toimetulemiseks, ning et vajad natuke rahu ja vaikust. Asi on ebavajalikust lahtisaamises, selleks et edasi liikuda.»

5. Surm

Uneeksperdi sõnul nähakse surmast sageli und. Une teemaks võib olla kas sinu enda surelikkus või mõne teise inimese surm. «Kui näed surmast und, siis tähendab see sageli, et tunned, kuidas miski su elus lõpule jõuab, räägib Anderson.

Tema sõnul on siinkohal oluline inimese enda suhtumine. Kui oled seisukohal, et vanast peaks lahti saama, et uuele ruumi teha, siis võib olla tegemist millegagi, millest oled valmis lahti laskma. Kui aga tunned, et peaks vältima asjade koost lagunemist, siis ei pruugi sa muutusteks veel valmis olla. Uneeksperdi sõnul on oluline meeles pidada, et unenäod on sümboolsed ega tähenda, et midagi sellist ka päriselt juhtub.

6. Lendamine

Lendamise tunne võib olla imeline. See tunne tuleb, kui tunned, et saavutad midagi. Oled tõstnud oma potentsiaali millegi tegemiseks või hakkad end paremini tundma. Kui lendad, on sul kõigest parem ülevaade.

Kui aga tunned hirmu ja näed tee peal takistusi nagu näiteks voolujuhtmeid, lindu või lennukid, siis tunned, et oled millegagi algust teinud, kuid ei ole seda veel saavutanud. See võib olla suhe või töökoht. Sinu sügavamaid tundeid näitavad unes nähtavad üksikasjad.

7. Kukkumine

Kõik sõltub, mida kukkudes tunned. «Kui kukud ja see on õudne, siis mõtle paarile viimasele päevale enne und. Kui teed läbi muudatusi ja tunned, et jalgealune ei ole veel kindel, siis võib see tähendada, et tunned muutusi. See on tunne, et sa ei tea veel täpselt, kuhu oma eluga jõudnud oled,» räägib Anderson.

Kui tunne on positiivne ja muretu, siis tähendab see, et oled millestki lahti lasknud ja tunned, et see muudatus on hea ja muudab sinu elu paremaks.

8. Kontrollimatu sõiduk

Kui oled autos, siis viitab see tõenäoliselt sellele, et asjad on kontrolli alt väljunud. Võib ka olla, et oled inimene, kes kardab, et asjad väljuvad kontrolli alt. See uni tekkib, kui on aeg tuua oma ellu rohkem tasakaalu asjade toimuda laskmise ja õigesse suunda juhtimise vahel.

9. Kasutamata ruumi leidmine

Kui leiad ruumi ja tunned, et küll on suurepärane uus ruum, siis tähendab see tõenäoliselt, et oled avastanud mõne uue võimaluse. Kui lähed ruumi ja seal õudne, siis tähendab see, et oled viimase paari päeva jooksul enda kohta avastanud midagi ootamatut. See võib olla midagi vana, millesse sa varem süvenenud ei ole. Tegemist võib olla suhte, töö või ükskõik missuguse asjaga elus.

10. Seks kolleegi, ekspartneri või ülemusega

See on kõige hullem, kuid Andersoni sõnul ei viita see tavaliselt sellele, et tahad tegelikult selle inimesega magada. Sellised uned võivad vahel tekkida selle pärast, et sul on rahuldamata sugutung, kuid huvitav on just see, kellest und näed.

Siinkohal aitab üks hea katse: mõtle, missuguse kolme sõnaga iseloomustaksid inimest, kellest und näed. «Kui seks on hea, siis tähistavad ka need kolm sõna positiivseid omadusi, mida selles inimeses imetled ja mida sooviksid ka oma ellu. Kui seks on halb, siis on need kolm sõna tõenäoliselt negatiivsed,» selgitab uneekspert. «See inimene võib tähendada omadusi, mida sa endale ega oma sõpradele ei soovi. See ei tähenda, et soovid selle inimesega magada. Sinu alateadvus hoopis hindab nende inimeste iseloomu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles