Üllatav tõde tervisemüütidest: toidud, mida tuleks süüa (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainult sushist kõhtu täis süüa ei tasu, sest selles ei ole piisavalt toitaineid.
Ainult sushist kõhtu täis süüa ei tasu, sest selles ei ole piisavalt toitaineid. Foto: Alex Trautwig/AFP/Scanpix

Tänapäeva inimesed on toitumisest üha teadlikumad ja raamatupoodide riiulid on tulvil kõikvõimalikest toitumisalastest raamatutest. Kuid kõik, mida kirjutatakse, ei vasta sugugi tõele.

Mõned levinud toitumissoovitused tuleks kõrvale jätta, sest nende järgimisest võib olla pigem kahju kui kasu,  kirjutab news.com.au. Siit leiad ülevaate mõnedest tervisemüütidest, mida ei tasuks tõsiselt võtta.

Rammus piim on kasulikum

Terviseentusiastid soovitavad sageli tarbida võimalikult naturaalselt toitu. Tihti räägitakse, et vähese rasvasisaldusega piim on rohkem töödeldud kui täispiim ja sisaldab ka rohkem suhkrut, mis tegelikkuses ei vasta tõele. Inimene, kes muidu liiga palju küllastunud rasvu sööb, teeb toitumisekspertide sõnul õigesti, kui vahetab täispiima vähese rasvasisaldusega piima vastu. Samuti oleks vähese rasvasisaldusega piima soovituslik tarbida südamehaiguste korral. Need, kes nagunii tarbivad vähesel määral küllastunud rasvu, ei põe erinevaid südamehaigusi ja on aktiivse eluviisiga, võivad rahuliku südamega täispiima juua, ilma et see tervisele kahju teeks.

Puuviljad on suhkrurikkad ja neid peaks vältima

Suhkruvaba toitumise pooldajad on juba aastaid rääkinud fruktoosi mürgisusest ja loomulikult saadakse seda kõige rikkalikumalt värskest puuviljast. Toitumiseksperdid väidavad siiski, et kuigi puuviljad sisaldavad suhkrut nimega fruktoos, on neis ka külluslikult kiudaineid ja senise tarbimise põhjal võib öelda, et mõned puuviljad päevas ei ole kehale halvad. Ettevaatlik tasuks olla pigem puuviljasnäkkide, mahlade ning kuivatatud puuviljadega, sest need võivad sisaldada suuremal hulgal suhkruid, mistõttu nende ohter tarbimine võib pikas perspektiivis viia ülekaaluni.

Oliiviõli tuleks küpsetamisel vältida

Oliiviõli ei pea vältima. Selles sisalduvad antioksüdandid kaitsevad kuumutamisel õli oksüdeerumise eest. Oliiviõli sobib kõige paremini salatitele lisamiseks, küpsetamiseks ja röstimiseks. Toitumiseksperdid väidavad, et kuumutamisel ei sisalda see kantserogeenseid aineid, nagu sageli ekslikult arvatakse. 

Kookosõli on kõige parem 

Mitte päriselt. Kookosõlis on keskmise ahelaga rasvhapped, mille metabolism toimub maksas, kuid kookosõli jääb siiski rasvaks ja rasv sisaldab palju kaloreid. Seega, kui kasutad kookosõli väikestes kogustes, kulub see rasv energiaks ära, kui kasutad kookosõli pidevalt ja ülemäära, ainuüksi seetõttu, et see on «tervislik», siis võib tekkida ikkagi ülekaalulisus. Keha lihtsalt ei kasuta kõike seda rasva ära. Kookosõli on sobilik inimestele, kes põletavad päevas üle 2000 kalori, kuid tavalisele kontoris istuvale inimesele ei paku kookosõli seda, mis oliiviõli.

Mandlipiim on parem kui lehmapiim

Mandlipiimad on tegelikkuses hea valik ainult sellisel juhul, kui on lehmapiima talumatus või mõned muud terviseprobleemid. Lehmapiimast saame vajalikke aineid, näiteks valku ja kaltsiumi, ja tuleb meeles pidada, et mandlipiim neid ei sisalda. Mõningatele neist võib olla lisatud kaltsiumi, aga siiski mitte piisavalt. Seega mandlipiima eelistamisel tuleb mõelda, kust mujalt saaks organism kätte vajaliku kaltsiumi.

Kartuleid peaks vältima

Tuhandeid aastaid toiduna kasutatud kartul sisaldab rikkalikult B-grupi vitamiine ja kiudaineid, kuid sellele toidule on ette heidetud suhteliselt kõrget glükeemilist indeksit. Kui võrdleme kartulit teiste toitudega, selgub aga midagi üllatavat. Üks kartul sisaldab 20 grammi süsivesikuid ja seega vähem kui pool tassi riisi või pastat. Seega on tavaline küpsetatud kartul on suurepärane toiduaine, kuid kartulikrõpsud võiks siiski söömata jätta.

Sushi on tervislik

Sushi võib paista väga tervisliku toiduna, kui tegelikkuses ei paku see nii palju vajalikke toitaineid kui meie organismil vaja läheks. Sushi sisaldab ainult viis grammi proteiini ja mitte piisavalt köögivilju. Jaapani toitudes tasuks eelistada näiteks toitaineterikkamat sashimit ja merevetika salatit. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles