Viis toiduainet, mis parandavad une kvaliteeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodujuust
Kodujuust Foto: Wikipedia.org

Uneuurijate sõnul mängib menüü une kvaliteedi puhul tähtsat rolli. Magamatus ja vilets uni paistab välja inimese pihal ja kõhul, kuhu hakkab rasva kogunema.

Õige menüü parandab ainevahetust ning süüa ei tasuks enne magama minekut, kuna seedeorganid hakkavad tööle ning ei lase uinuda, kirjutab askmen.com.

Magamist soodustavad ja une kvaliteeti parandavad järgmised toiduained:

Kodujuust, mis on suurepärane valguallikas. Kodujuust sisaldab trüptofaani, mis on looduse üks kõige sagedamini esinev aminohape. Trüptofaan muudab meeleolu positiivseks ning aitab uinuda.

Õunte ja kaneeliga kaerapuder on maitsev õhtusöök. Kaeras leidub süsivesikuid, mis aitavad organismis vabastada serotoniini. Serotoniin on õnnehormoon, mis kahandab stressi ja muudab rahulikuks.

Maapähkleid ja maapähklivõid soovitatakse neile, kel on uinumisega raskusi. Maapähklites on suures koguses niasiini, mis samuti aitab organismis serotoniini tekitada.

Soe piim on traditsiooniline «unerohi». Piimas on unisust tekitav trüptofaan. Lisaks on piimas suures koguses kaltsiumit, mis mõjutab organismi melatoniini tootmist.

Melatoniin on hormoon, mis reguleerib une ja ärkveloleku rütmi. Piima soojus rahustab ja lõõgastab keha.

Viinamarjad kuuluvad nende väheste köögiviljade hulka, milles leidub melatoniini. Selle tõttu aitavad viinamarjad une kvaliteeti parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles