Uuring: töötus sunnib sööma ebatervislikult

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs tehtud laiaulatuslik küsitlus osutab, et töötus sunnib inimesi puu- ja juurviljadest ning salatitest loobuma.
USAs tehtud laiaulatuslik küsitlus osutab, et töötus sunnib inimesi puu- ja juurviljadest ning salatitest loobuma. Foto: SCANPIX

Kui Eestis on masu ajal suurenenud kodus kokkamine ja juurviljade söömine, siis ameeriklased kardavad hoopis, et kriisi tõttu suurenenud töötus sunnib inimesi sööma varasemast ebatervislikumalt.

USA riikliku majandusuuringute keskuse avaldatud 350 000 telefoniintervjuu tulemustest selgus, et töötuse suurenedes väheneb puu- ja juurviljade tarbimine, kirjutas Wall Street Journali ajakirjanik David Wessel väljaande blogiküljel.

Kõrgema töötusriskiga inimeste seas tähendab osariigi tasemel töötuse suurenemine ühe protsendi võrra kahe kuni nelja protsendilist vähenemist puu- ja juurviljade tarbimises ning kaheksaprotsendilist langust salatite tarbimises. Nii muutuvad toitumisharjumused kehvemaks just ühiskonna nõrgemates klassides, näiteks madala haridustasemega inimeste seas.

Samas on maailmas tehtud ka uuringuid, mis räägivad kriisi positiivsest mõjust tervisele: töötundide vähenemine kahandab suitsetatavate sigarettide hulka, väheneb liiklusavariide arv ja suremus haigustesse väheneb. Teisalt leidub siiski ka neid uuringuid, mis näitavad just kriisi negatiivset mõju inimeste tervisele: enesetappe on rohkem ja vanematel meestel on koondamisteatele järgneval aastal suurem suremusrisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles