Uus hambapasta taastab hambad une ajal

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus hambapasta peaks päästma hammaste lagunemisest nii lapsed kui täiskasvanud.
Uus hambapasta peaks päästma hammaste lagunemisest nii lapsed kui täiskasvanud. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Briti teadlased väidavad, et on välja töötanud hambapasta, mis annab une ajal hammastele tagasi kõik vajalikud mineraalid ja väldib hammaste lagunemist.

Uue BioMinF-nimelise hambapasta töötasid välja Londonis asuva Queen Mary ülikooli teadlased eesotsas professor Robert Hilliga, kirjutab Science Daily. Hill on veendunud, et leiutis pakub leevendust miljonitele hammaste lagunemisega kimpus olevatele täiskasvanutele ja lastele.

Hambapasta teeb eriliseks uus toimeainete kombinatsioon, mis koosneb kaltsiumist, fosforist, fluoriidist ja ühest lahustuvast polümeerist, ning jääb hammastele ka une ajaks. Seega on tegemist hambapastaga, mis mõjub hammastele aktiivselt 8–12 tundi järjest. Toimeained imenduvad hammastesse järk-järgult, ande hammastele tagasi vajalikud mineraalid, aidates nendes taastada mineraalide taset ja ravida tundlikkusega seotud probleeme. Paranevad ka kahjustused, mida tekitavad näiteks happelised joogid ja hammastele kahjulikud toidud.

«See hambapasta annab hammastele tagasi mineraalid ja kaitseb neid happerünnakute vastu,» rääkis professor Hill. «See on palju tõhusam kui traditsiooniline hambapasta, mille mõju kaob juba kaks tundi pärast hammaste pesemist,» lisas ta.

Uus hambapasta peaks müügile tulema selle aasta lõpus ja selle eest tuleb esialgsetel andmetel välja käia viis naela ehk kuus eurot ja 30 senti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles