Kasulikke nõuandeid: kuidas hoida südame tervist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Südamearsti Margus Viigimaa sõnul on suremus südame-veresoonkonna haigustesse vähenenud, kuid ta rõhutas, et südame tervise eest hoolitsemiseks on eriti oluline harrastada aktiivseid eluviise.

Võrreldes 20 aasta taguse olukorraga on suremus alla 65-aastaste inimeste hulgas südame-veresoonkonna haigustesse on vähenenud üle kahe korra. «Endiselt on meeste suremus ligi kolm korda kõrgem kui naistel, vastavalt umbes 50 ja 150 surma aastas 100 000 elaniku kohta. Mehed peaks tervislikumasse eluviisi ning oma terviseprobleemidesse suhtuma tõsisemalt,» toonitas Viigimaa täna Riigikogus.

Viigimaa sõnul on tänapäeval paljudel inimestel tekkinud arusaam, et hea tervise jaoks peab vähemalt 3-4 korda nädalas jõusaalis käima ning füüsiline koormus peab olema tuntav. Tegelikult piisab sellest, kui harrastada lihtsalt mõõdukat liikumist - täiskasvanu kehaline koormus peaks nädalas olema vähemalt 2,5 - 5 tundi mõõdukal või 1 - 2,5 tundi intensiivsel koormusel. Seega pool tundi kõndi iga päev annab lõviosa kehalise koormuse positiivsest toimest.

Südamearsti kinnitusel on liikumine ka hea ravimivaba võimalus ülemise vererõhu langetamiseks. «Sageli piisab vererõhuhaiguse algfaasis regulaarsest liikumisest, kuid soodne toime vererõhule püsib ainult siis, kui liikumine on järjepidev. Kindlasti tuleb silm peal hoida ka toitumisel - Eesti inimese toidulaual on sageli energiarikka toidu üleküllus,» lisas ta.

Ülekaalulistel inimestel soovitab Viigimaa käia regulaarselt  ujumas, kuna see ei kurna liigeseid ja annab sobiva koormuse. «Kaalukaotus muudab liikumise kergemaks ning füüsiline koormus on parim viis kaalu langetamiseks, millega kaasneb ka hea enesetunne,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles