Koolitoitlustaja kutsub koole müügiautomaatidest loobuma

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügiautomaat
Müügiautomaat Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Koolid võiksid loobuda koridorides asuvatest müügiautomaatidest, mis mõjutavad oma ebatervislike vahepalade valikuga õpilaste söögivalikuid, leiab koolitoitlustaja.

Daily kaubamärgi all koolitoitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurants Estonia AS müügi- ja turundusjuhi Eret Rennigu sõnul on müügiautomaadid koolides üsna tõsine probleem.

«Meile kui koolitoitlustajale on ette määratud, mida tohib lastele pakkuda. Astudes aga koolisööklast sammu välja, pakutakse neile kohe kõike seda, mis laste tervisele kahjulik – krõpsud, vorstikesed, gaseeritud suhkrujoogid. Innustame küll lapsi tegema tervislikumaid valikuid, kuid selline ahvatlus avaldab kahtlemata neile mõju,» arvas Rennig, kutsudes koolijuhte ebatervisliku valikuga müügiautomaatidest loobuma.

Rennigu sõnul ei kuulu Daily koolisöökla puhvetite sortimenti ammu enam kartulikrõpsud ja limonaadid, vaid põhirõhk on värsketel kohapeal valmistatud toodetel – smuutidel, salatitel, võileibadel, magustoitudel ning juur- ja puuviljadel. Seda kinnitas ka Tallinna haridusametilt korduvalt tervisliku koolipuhveti tunnustuse pälvinud Tallinna Arte Gümnaasiumis tegutseva Daily koolisöökla juhataja Evelyn Bauman.

«Tervislikud koolipuhvetid teevad oma sortimendiga silmad ette nii mõnelegi kohvikule ning ka lapsed on rahul. Õpilased on väga tublid ja targad - nad ostavad meie puhvetist vaid gaseeritud ja gaseerimata puhast vett ning erinevaid puu- ja köögivilju. Kui lastel on puhvetis valida šokolaadi või puuvilja vahel, siis järjest enam tehakse otsus värske puuvilja kasuks,» rääkis Bauman tervisliku koolipuhveti valikust.

Daily esindajate sõnul arvestab puhvet ka erivajadusega lastega, kellel on näiteks gluteeni- või laktoositalumatus. Ettevõte pakub toitu 46 üldhariduskoolis ning 17 lasteaias üle Eesti, valmistades igapäevaselt einet enam kui 23 500 lapsele.

Automaatide esindaja: meilgi on tervislik valik

Eestis müügiautomaate paigaldav ja haldav ettevõte 7 Kohvipoissi ei ole sellise arvamusega nõus. 

«Nii nagu on väga erinevaid koolitoitlustajaid, on ka erinevaid müügiautomaate haldavaid ettevõtjaid,» osutas tähelepanu 7 Kohvipoissi partner Vallo Tonsiver.

«7 Kohvipoissi automaatides pakutavad kõik tooted on kooskõlastatud terviseametiga ja me müüme ainult terviseameti poolt kooli puhvetitele mõeldud sortimenti kuuluvaid tooteid,» kinnitas ta. «Mingeid limonaade ja krõpsusid selles valikus loomulikult ei ole ega saagi olla,» rõhutas Tonsiver.

Ka ei pidanud ta õigeks süüdistada automaate ebatervislikus sortimendis. «Ma ei kahtle, et Deli pakub oma puhvetites tervislikke tooteid, kuid on ka küllalt koolipuhveteid, kus müüakse krõpsu ja limonaadi. See on lõpuks ikkagi kooli otsustada, mida koolimajas võib müüa ja mida mitte. Automaadid seda ei otsusta,» märkis ta. 

«Müügiautomaadid on koolides tavaliselt sellepärast, et puhvetid ei suuda kõiki soovijaid tippajal ära teenindada või ei ole müügikohad lihtsalt kogu päeva jooksul avatud,» ei pidanud ta õigeks automaatide koolidest tõrjumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles