Paleo dieet kaalu ei langeta (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paleo dieet võib kehakaalu hoopis kergitada.
Paleo dieet võib kehakaalu hoopis kergitada. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi sageli arvatakse, et paleo dieediga saab kaalu langetada, ei vasta see tegelikult tõele, sest see eeldab mitmete juhiste jälgimist, mille tulemusel kaal tõuseb.

Paleo dieedi pidajad söövad liiga palju valke ja liiga vähe teravilju ning tarbivad liiga palju kaloreid, kirjutab news.com.au.  

Valkude üledoos

Koopainimeste toidulauast rääkides on paljud jõudnud järeldusele, et valk on kuningas. Mõned uurijad väidavad, et valguga võiks inimene saada koguni 38 protsenti päevasest energiavajadusest. Seda on ametlikest soovitustest tunduvalt rohkem. Austraalia valitsuse soovituste kohaselt peaksid valgud moodustama toiduga tarbitavast energiast 15–25 protsenti. Eesti tervise arengu instituudi hinnangul peaksid valgud toiduga tarbitavast energiast moodustama 10–20 protsenti.

Kuigi valgu tarbimine võib vähendada toiduisu ja aidata muskleid kasvatada, lõppeb niigi kaloririkkale einele peekonitüki lisamine palju tõenäolisemalt hoopis kaalutõusuga. Seetõttu ei tasuks eeldada, et valgu tarbimiseks tuleks tingimata süüa rohkem liha. Lihas on küll palju väärtuslikku valku, kuid seda on ka paljudes taimedes, nagu näiteks oad, pähklid ja teraviljad, milles on lisaks ka palju kiudaineid.

Teraviljad ei ole kahjulikud

Tera- ja kaunviljade söömise vältimise kasulikku mõju ei ole seni teaduslikult tõestatud. Vastupidi, paljud teadlased on kogunud tõendeid selle kohta, et söödavate kiudaineterikaste teraviljade piiramine ei anna süsivesikutevaese toitumise korral pikaajalist eelist tervisliku kehakaalu saavutamisel.

Tegelikult näitavad uuringud hoopis, et inimesed, kes söövad rohkem teravilju, on kergemad. Täisteraviljad nagu oder, kaer, amarant ja tatar sisaldavad kiudaineid, mis tekitavad kauemaks täiskõhutunde. Kui kõht on täis, siis on seal vähem ruumi rämpstoidule. Seetõttu vajab inimene tervisliku kehakaalu hoidmiseks teravilju samuti nagu puu- ja köögivilju.

Liiga palju kaloreid

Internetiavarustes levib palju retsepte, kuidas valmistada paleo toidu reeglite järgi erinevaid hõrgutisi. Need võivad olla küll maitsvad, kuid sisaldavad sageli kaloriterikkaid koostisosi, nagu näiteks mandlijahu, datlid, riisilinnasesiirup ja kookosõli. Need toidud ei ole mitte üksnes kaloripommid, vaid meelitavad tervislikkuse egiidi alla inimesi neid ka ülemäära suurtes kogustes sööma. Näiteks ei saa paleo dieedi karamelliseeditud šokolaadikooki kuidagi pidada võrdseks brokoli söömisega, kuigi ekslikult võib jääda mulje, et need kaks toitu on sama tervislikud. Olgem ausad – šokolaadikook jääb šokolaadikoogiks ja annab ikkagi ohtralt kaloreid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles