Köögivili, mis põletab rohkem kaloreid, kui ise sisaldab

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleril on palju kasulikke omadusi.
Selleril on palju kasulikke omadusi. Foto: Panther Media/Scanpix

Eksperiment näitas, et selleri söömine kulutab rohkem kilokaloreid kui see köögivili ise sisaldab.

Mehele söödeti toorest sellerit ja sellerist tehtud smuutit, kirjutab Daily Mail. Mõlemas oli 53 kalorit. Mees kulutas selleri söömisega 72 kalorit ja smuuti joomisega 112 kalorit.

Teadlased Coventry ülikooli haiglast ja Warwicki ülikoolist mõõtsid mehe kalorite põletamist 12 tunni jooksul. Toore selleri söömisega kaotas mees 19  kalorit ning smuutiga 59 kalorit.

Dr Tom Barber Warwickist tõdes, et sellerit süües võib eeldada kaalukaotust, sest teisisõnu on tegemist toiduga, mis on negatiivse kalorisisaldusega.

Seller koosneb ligikaudu 75 protsendist veest ning 25 protsendist kiudainetest. Lisaks kaalulangetamisele on sel köögiviljal ka teisi kasulikke omadusi. Uuringud on näidanud, et tegemist on antioksüdandiga, mis võib aidata parandada vererõhku ja kolesterooli taset ning hoida ära südamehaigusi. Samuti leidub selleris C-vitamiini.

On ka teisi toite, nagu greip, kurk ja lehtsalat, mida süües usutakse, et kulutatakse rohkem kaloreid, kui need annavad, kuid nende puhul puudub teaduslik tõestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles