Tuleks asuda jalgpallipeo tagajärgi kõrvaldama

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüd on jalgpallisõpradel aeg teleri vaatamisse väike tervislik paus teha.
Nüüd on jalgpallisõpradel aeg teleri vaatamisse väike tervislik paus teha. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Euroopa meistrivõistlused on nüüd läbi ja paljude jalgpallisõprade jaoks tähendab see, et möödas on ka pea neljanädalane eriolukord, millest taastumiseks on hüva nõu igati vajalik.

Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste ajal jõi nii mõnigi meist tavapärasest rohkem õlut ja oli harilikust kauem üleval, kirjutab ajaleht Bild. Paljude inimeste jaoks tähendab see puusadel rõhuvaid lisakilosid ja silmi ümbritsevaid tumedaid viirge, mis annavad märku üleväsimusest.

Selleks, et neist muredest jagu saada, soovitab sporditeadlane dr. Michael Despeghel teha läbi väike mürkidest vabanemise kuur. Tema sõnul takistab vähene uni ja pidev alkoholi tarbimine märgatavalt keha taastumist, mistõttu keha on väsinud ja suureneb ka organismi vastuvõtlikkus haigustele.

«Mängude ajal tekkiva ärevuse tõttu tõusevad kõvasti ka vererõhk ja südame löögisagedus. Kui vererõhk on nii kõrge, eraldub organismi pidevalt stressihormoone. See koormab keha ja röövib talt energia,» rääkis teadlane. «Oma jäljed jätab ka unepuudus. Kui magame päevas vähem kui kaheksa tundi, siis ei saa kesknärvisüsteem enam piisavalt taastuda, selleks et tagada keha toimimine,» lisas ta.

Sellest, et inimene on jalgpalli vaatamise maratoniga endale liiga teinud, annavad Despegheli sõnul märku väsimus, agressiivsus, tujutus ja tavapärasest kiirem ärritumine. Peale selle jääb inimene ülekoormuse korral ka kergemini haigeks. Nii võivad kergemini tekkida näiteks köha, nohu ja peavalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles