Värske uuring: see nipp aitab südame tervist üheksa päevaga parandada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed, kelle menüüs asendati lisatud suhlkurd teiste süsivesikutega, said paremad tervisenäitajad juba üheksa päevaga.
Lapsed, kelle menüüs asendati lisatud suhlkurd teiste süsivesikutega, said paremad tervisenäitajad juba üheksa päevaga. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Ülekaalulised lapsed, kes jätsid maiustused menüüst välja, said parema südame tervise juba üheksa päeva jooksul.

Teadlased hindasid analüüsisid 37 lapse andmeid, kes olid kõik 9–18-aastased ja ülekaalulised. Neil oli suur oht jääda südamehaigustesse või teist tüüpi diabeeti, vahendab The New York Times ajakirjas Atherosclerosis ilmunud teadustööd. Lastele anti toitu, milles oli sama palju kaloreid, rasva, valku ja süsivesikuid nagu nende söögis tavaliselt. Ainus asi, mis muutus, oli suhkru tarbimine.

Teadlased asendasid lisatud suhkrute poolest rikkad toidud, nagu näiteks magusad jogurtid ja saiakesed laste menüüs suhkruta saia, pitsa ja teiste vähese suhkruga toitude vastu. See vähendas toidule lisatud valge suhkru kogust 28 protsendilt kümnele protsendile ja fruktoosi kogust 12 protsendilt neljale protsendile tervest söögiga saadavast kalorite hulgast.

Üheksa päeva möödudes leidsid teadlased, et diglütseriide (südamehaigustega seostatavaid rasvu) oli laste veres 33 protsenti vähem ja kõrge diglütseriidide tasemega seostatavat valku apoC-III oli seal koguni 49 protsenti vähem. Hüppeliselt langes ka südamehaiguste riski tõstva LDL-kolesterooli kogus.

Kuigi uuring oli väike ja lühiajaline, on see oluliseks täienduseks seni tehtud uurimistöödele, kus käsitletakse lisatud suhkur mõju ainevahetushäiretele ja südamehaigustele. «Suhkrust saadavad kalorid ei ole nagu ülejäänud süsivesikutest saadavad kalorid,» selgitas uurimistöö üks autoreid, USAs Californias asuva Benioffi lastehaigla pediaatriaprofessor dr Robert Lustig. «Muutmata tarbitavate süsivesikute, rasvade või valkude üldkogust, olime võimelised esile kutsuma südame-veresoonkonna haiguste riski tõstvate näitajate tohutu paranemise.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles