Veel üks põhjus, miks laps rämpstoidust eemal hoida

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Uuringud näitavad, et lastel ja noorukitel, kes söövad kiirtoitu kolm korda nädalas, on suurem raskekujulise astma, rinokonjunktiviidi ja ekseemi väljakujunemise oht.

Samas näib, et puuvilja tarbimine vähemalt kolm korda nädalas oli raskekujulise astma vastu kaitsva mõjuga, kirjutab Terviseuudiste portaal.

Kokku hõlmas lapsepõlve astma ja allergia rahvusvahelise uuringu kolmas faas 319 196 teismelist vanuses 13-14 eluaastat 51 riigist ning 181 631 last vanuses 6-7 eluaastat 31 riigist. Noored täitsid küsimustikud, mis puudutasid astma, rinokonjunktiviidi ja ekseemi sümptomite esinemist ning toitumise sagedust viimase aasta jooksul.

Aucklandi Ülikooli teadlased leidsid tulemusi analüüsides, et teismeliste ja laste hulgas, kes sõid puuvilju vähemalt kolm korda nädalas, oli astma risk vastavalt 11 ja 14 protsenti väiksem kui nende hulgas, kes sõid puuvilju alla ühe korra nädalas.

Samas sage puuviljade tarbimine ei vähendanud oluliselt teismeliste hulgas raskekujulise allergilise nohu ehk rinokonjunktiviidi või ekseemi riski, kuigi laste hulgas vähenes nende haiguste sümptomite risk märkimisväärselt, vastavalt 44 ja 22 protsenti.

Teismeliste hulgas, kes sõid kiirtoitu vähemalt kolm korda nädalas, oli lisaks raskekujulise rinokonjunktiviidi või ekseemi risk vastavalt 73 ja 70 protsenti suurem võrreldes nendega, kes sõid kiirtoitu alla ühe korra nädalas, ning lastel, kes sõid kiirtoitu vähemalt kolm korda nädalas, oli sama risk vastavalt 32 ja 30 protsenti suurem võrreldes nendega, kes sõid kiirtoitu alla ühe korra nädalas.

Sage või, margariini ja pasta tarbimine oli samuti seotud kõigi kolme haiguse riski suurenemisega, kuid väiksemas ulatuses. Sage munade, liha ja piima tarbimine näis avaldavat samuti nende sümptomite vastu märkimisväärset kaitsetoimet, kuigi väiksemas ulatuses.

Loe lähemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles