Kristin Salupuu: Toitumisnõustaja pole imetablett

Kristin Salupuu
, kutsetunnistusega toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiire kaalulangetus võib tunduda küll ahvatlevana, kuid tegelikult tuleks ülekilodest vabaneda tasapisi ja tervisele kahju tegemata.
Kiire kaalulangetus võib tunduda küll ahvatlevana, kuid tegelikult tuleks ülekilodest vabaneda tasapisi ja tervisele kahju tegemata. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Tervisest, õigest toitumisest ja imetoitudest (dieetidest) pole vist kunagi varem nii palju räägitud. Ometigi on inimesed haigemad kui kunagi varem – irooniline, kas pole? Paljude inimeste jaoks on «tervislikkus» ja «heas vormis olemine» ühesed mõisted, mistõttu parema välimuse nimel tehakse toiduvalikud tehes tervisele hoopis karuteene.

Enamasti otsivad kehakaaluga kimpus olevad inimesed kiireid ja lihtsaid lahendusi, usuvad ilusaid lubadusi või siis arvavad, et soovitud kehakaal on saavutatav ainult söömisharjumuste radikaalse muutmisega, mis enamasti päädib vanade kommete juurde tagasipöördumisega. 

Loomulikult, ma ei väida, et väga valede söömisharjumuste puhul piisab väikesest muutusest. Seda kindlasti mitte. Kuid olen üsna kindel, et ainult väikeseid samme korraga astudes on võimalik nautida ka elustiili muutuse protsessi ning saavutada püsiv tulemus.  Normaalkaalulisele võivad kehakaaluga kimpus oleva inimese probleemid tunduda imekergesti lahendatavad, kuid probleemi sisse mässituna ei suuda inimesed tihti isegi probleemi õigesti püstitada (Mis on minu harjumustes kõige suuremad vead?), rääkimata siis veel selle lahendamisest.

Mõnikord on inimestele väga raske selgeks teha, et toitumisnõustaja ei müü valede söömisharjumuste või niiöelda libastumiste eest indulgentse. Samuti ei tasu mõelda, et toitumisnõustajal on tagataskust võtta imetablett, mis  aastatepikkuse ülesöömisest tingitud rasva minema pühib ja  momentaanselt tervislike eluviisidega ning ideaalkaalus  inimese vormib. Aidata saab ainult neid, kes tõesti tahavad elus muutust, mitte neid, kes vaid iseennast petavad ning üritavad olla need, kes nad tegelikult pole: teadlikult toituvad ning sportlikud.

Imedesse uskumine on väljapääsmatutes olukordade vajalik, usun ma, aga kaalulangetamine ja söömisharjumuste muutmine ei kuulu kindlasti sinna kategooriasse. Kiire kaalulangus võib tunduda tihti võimalik, kuid  igal asjal on ka pahupool, mis võib osutuda kaalukamaks kui ainult kaalulangusest saadav kasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles