Kalorivaene toit vähendab enneaegse vananemise mõju

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes köögiviljades leidub üsna vähe kaloreid.
Paljudes köögiviljades leidub üsna vähe kaloreid. Foto: Panther Media/Scanpix

Geenivea tõttu tavapärasest kordades kiiremini vananevate hiirtega katseid teinud teadlased leidsid, et kalorivaene toidusedel võib pikendada loomade eluiga kuni kolm korda.

Töörühm loodab leida järgnevates uuringutes kinnitust, et sarnane sekkumine annab positiivseid tulemusi ka enneaegselt vananevate laste puhul, vahendab ERR Novaator.

Rakutuumas paiknevat pärilikkusainet ei kahjusta mitte ainult erinevad keskkonnategurid nagu ultraviolett-, radioaktiivne kiirgus ja kahjulikud kemikaalid ning teatav risk kaasneb juba rakkude elus hoidmisega.

«Ainevahetuse käigus tekib väga reaktiivseid keemilisi ühendeid, mis võivad kahjustada DNA-d. Mida suurem on rakkude energiatarve ja ainevahetuskiirus, seda rohkem pärilikkusaine vabade radikaalide tõttu kannatada saab,» selgitas Jan Hoeijmarkers, Hollandis asuva Erasmuse ülikooli molekulaargeneetika professor.

Uurimus ilmus ajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles