Värske uuring: pikk lõunauinak võib haigeks teha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikad päevased uinakud viitavad ohule haigestuda diabeeti.
Pikad päevased uinakud viitavad ohule haigestuda diabeeti. Foto: Panther Media/Scanpix

Jaapani teadlaste uuringust selgus, et päeval pikemalt magajad riskivad ränga haigusega.

Tokio ülikooli teadlased eesotsas Yamada Tomahidega uurisid, kuidas mõjutavad igapäevased pikemad lõunauinakud inimeste tervist ja avastasid, et need tõstavad suhkurtõppe ehk diabeeti haigestumise riski, kirjutab Bild.

Teadlased analüüsisid juba olemasolevaid, üle 300 000 inimese hõlmanud uuringuid ja avastasid, et pikk lõunauinak võib olla seotud oluliste terviseriskidega. Inimestel, kes magavad päeval rohkem kui tund aega, on 45 protsendi suurem risk haigestuda suhkurtõppe. Kui uinak kestab aga alla 40 minuti, jääb oht tunduvalt väiksemaks.  

Jaapani teadlaste uuring jätab siiski lahtiseks põhjuste ja tagajärgede küsimuse. Veel ei ole selge, kas pikad lõunauinakud on tõesti üheks diabeeti haigestumise põhjuseks on päeval väsinud need inimesed, kellel on ka muidu nõrgem tervis ja seetõttu suurem tõenäosus haigeks jääda.

«Tõenäoliselt soodustavad lõunauinakut samad riskitegurit, mis tõstavad ka diabeeti haigestumise riski,» kommenteeris Glasgow ülikooli ainevahetuse ekspert Naveed Sattar uuringu tulemusi. Sellised riskifaktorid on näiteks vähene liikumine ja ülekaal. Selleks, et erinevate riskitegurite täpset mõju hinnata, oleks teadlaste hinnangul siiski vaja teha veel uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles