Lea on Ida-Tallinna keskhaiglas töötanud juba 15 aastat. Ta on üks kolmest inimesest, kes kuus aastat tagasi, kui Magdaleena üksuses avati jaotusköök, seal tööle asus ning tänini seda vastutusrikast tööd teeb. Talle meeldib see töö ning seega oli ta ka meeleldi valmis oma mõtteid meiega jagama.
Mõistagi ei ole töö kergemate killast, sest näiteks Magdaleena üksuses tuleb toitlustusteenindajatel iga päev hoolt kanda kuni 120 patsiendi kolme toidukorra eest. Kui toit ise valmib Eesti Eine köögis ning jõuab haigla jaotusköökidesse spetsiaalse transpordiga, siis toitlustusteenindajate ülesanne on kogu saabuv toidu- ja joogikraam vastu võtta, lahti pakkida ning seejärel osakondades laialijaotamiseks ette valmistada. Selle töö tegemiseks on aga toitlustusteenindajaid vähim vajalik arv, et saaks neist rääkides mitmust kasutada ehk jaotusköögis tegutseb igapäevaselt vaid kaks toitlustusteenindajat.
12 tundi ja ligi 300 portsjonit
Lea tööpäev, nagu ka teistel toitlustusteenindajatel, algab kell seitse hommikul, mil jaotuskööki saabub transpordiautoga hommikusöök haigla kõikidele statsionaarsetele patsientidele. Täpse patsientide arvu kohta läheb igal hommikul välja raport, mille järgi õige kogus toitu haigla poole teele pannakse. Alates toidu saabumise hetkest on toitlustusteenindajatel 60 minutit aega, et patsientidele minevad portsjonid ette valmistada.
Asja teeb keerulisemaks see, et saabunud toidukraami ei saa lihtsalt ühesugusteks võrdseteks portsjoniteks jagada, vaid arvestada tuleb patsientide erisusi – kokku on nimelt 27 dieeti, millega tuleb patsientide toitmisel arvestada. Seega on toitlustusteenindajatele osakondadest teada antud, milline arv missuguseid toiduportsjoneid vastavasse osakonda peab jõudma.