Kuidas vähendada ajavahest tingitud väsimust?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika lennureisi järel on uni ajavahe tõttu õhtul visa tulema.
Pika lennureisi järel on uni ajavahe tõttu õhtul visa tulema. Foto: Andriy Popov / Panther Media / Scanpix

Et reisimisel ajavahega võimalikult kiiresti harjuda, tuleks hakata end juba enne reisi sihtkoha kellaaegadega harjutama.

Ajavahega harjumiseks võiks näiteks kas või magamamineku aega tunni võrra nihutada, rääkis Apotheka proviisor Kristiina Sepp portaalile Terviseuudised. Lennukisse astudes tuleks kellaaeg kohe sihtkoha aja järgi paika seada ja püüda siis selle järgi kohanduda.

Kogu reisi vältel tasub juua rohkelt vett, ent süüa vähem kui tavaliselt, sest une ja söömisega ajus toimuvad protsessid on omavahel tihedalt seotud.

Kindlasti tuleks vältida alkoholi tarvitamist, ka unerohu kasutamine pole ajavahe mõju leevendamisel tõestatud – tegelikult võib see uue ajavööndiga harjumiseks kuluvat aega isegi pikendada, rääkimata sellest, et unerohi kui retseptiravim võib lennutingimustes suisa ohtlikuks osutuda.

Kui tulebki uni valel kellaajal peale, peaks jälgima, et uinakud ei kestaks kauem kui pool tundi. Siis ei teki nii suuri probleeme ööunne jäämisega.

Abi võib olla ka apteegis müüdavatest melatoniinikapslitest, mis vähendavad ajavahestressi ja lühendavad uinumiseks kuluvat aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles