Uuring: levinud valuvaigistid seljavalu puhul ei aita

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljavalu võib segada töötegemist ja igapäevatoimetusi.
Seljavalu võib segada töötegemist ja igapäevatoimetusi. Foto: Panther Media/Scanpix

Tihti käsimüügiravimitena ostetud valuvaigistid nagu ibuprofeen ei leevendanud seljavalus patsientide kannatusi peaaegu üldse, tõid välja teadlased.

Värske uuring tõi välja, et vaid üks patsient kuuest, kes võttis mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid (NHS), tundis tänu neile märgatavat ebamugavuse vähenemist, kirjutab Telegraph.

Seljavalu on väga levinud kaebus, kuid üldiselt kaob see mõne nädalaga. Osal aga ei kao ning seljavalu käes kannatajatel soovitatakse püsida võimalikult aktiivne, teha trenni ja venitada, võtta põletikuvastaseid valuvaigisteid, teha kuumi või külmi kompresse, et valu lühiajaliselt leevendada.

Uuringut juhtinud Sydney ülikooli professor Manuela Ferreira rääkis uurimistulemustele tuginedes, et seljavaluga toimetulemiseks ja selle ravimiseks on vaja uusi teraapiaid. Tema sõnul on seljavalu üks peamisi töövõimetuse põhjuseid üle maailma ning üldiselt püütakse sellega toime tulla põletikuvastaste ravimitega.

«Meie uurimistulemused aga näitavad, et põletikuvastased valuvaigistid leevendavad vaid lühiajalist valu,» lausus Ferreira. Ta lisas, et nad küll vähendavad valu, aga väga vähesel määral ning see pole kliiniliselt oluline. Teadlase hinnangul tasuks võtta arvesse ka kõrvaltoimeid ning sel juhul ei tasu arvata, et need valuvaigistid oleks parim lahendus miljonite inimeste seljavalule.

Analüüs hõlmas 35 uurimistööd, milles osales üle 6000 inimese. Sealt selgus ka, et põletikuvastaseid ravimeid võtnud patsiendid kannatasid 2,5 korda suurema tõenäosusega seedeprobleemide, näiteks maohaavandite või verejooksude, käes.

Varasemates uuringutes on välja toodud, et ka paratsetamool ja opioidid olid platseebost vaid veidi efektiivsemad.

Uuring avaldati ajakirjas Annals of the Rheumatic Diseases.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles