Lihtne nipp, kuidas vältida ülesöömist

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese kontroll toidu üle sõltub ka sellest, millises korras on tema üldine elu.
Inimese kontroll toidu üle sõltub ka sellest, millises korras on tema üldine elu. Foto: Panther Media / Scanpix / Ivan Mateev

Elus valitsev segadus võib olla põhjus, miks tarbime rohkem kilokaloreid kui tarvis.

Uurijad jagasid 98 naist kahte uurimisgruppi, kirjutab realsimple.com. Ühel grupil paluti rääkida ajast, kui nad tundsid, et kontrollivad oma elu. Teine grupp kirjutas ajast, mil elu ei olnud nende kontrolli all. Seejärel ootas pool osalejatest segamini köögis, kus olid näiteks ajalehehunnikud, pesemata nõud ja helisev telefon. Teised osalejad ootasid puhtas ja vaikses köögis. Mõlemas köögis olid osalejatele kättesaadavad magusad ja soolased küpsised ning porgandid.

Ajast, mil elu ei olnud kontrolli all, kirjutanud naised, kes läksid segamini kööki, sõid küpsiseid süües 53 kilokalorit rohkem kui naised, kes sisenesid puhtasse ja vaiksesse kööki. «Kaootiline keskkond ja tunne, et elu ei ole kontrolli all, ei ole toitumisele hea,» rääkis uuringu juhtivautor, PhD Lenny Vartanian. Tema sõnul tekitab see inimestes tunde, et kõik muud asjad on kontrolli alt väljas, miks ei peaks mina olema.

Uuringutulemused avaldatakse ajakirjas Environment and Behavior.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles