Kas kanep tekitab unehäireid?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetus kimbutab aeg-ajalt paljusid ning sel võib olla erinevaid põhjuseid.
Unetus kimbutab aeg-ajalt paljusid ning sel võib olla erinevaid põhjuseid. Foto: PantherMedia / Scanpix / Andriy Popov

Uuringud on näidanud, et ligikaudu 70 protsendil uimastite tarbijatest tekivad unehäired ja unehäire tõttu arsti vastuvõtule pöördunutest 80 protsendil on ka mõne uimasti tarbijad.

Uimastite tarbimine suurendab unehäire tekke riski ja unehäired ise suurendavad jälle uimasti tarbimise riski ning äge ja krooniline uimastite tarbimine viivad vastavalt ägeda ja kroonilise unehäire tekkeni, vahendab Med24 ajakirjas Perearst ilmunud artiklit.

Uimastitest loobumise järel võivad unehäired mõne aja möödudes küll leeveneda, kuid näiteks kanepitarbimise lõpetamisel tekkivat unehäiret loetakse kanepi tarvitamisest loobumisel võõrutusnähtudest kõige raskemini talutavaks.

Märkimisväärne on, et isegi väikeste kanepiannuste regulaarse tarvitamise lõpetamise järel võivad tekkida häired une kvaliteedis. Sümptomite hulgas, mille üle kurdetakse, on imelikud unenäod, uinumisraskus/unetus, hommikune ärkamisraskus ja uimasus. Seejuures on kanepi tarvitamise alustamisel uinutav toime oluliselt enam väljendunud kui regulaarsel tarbijal ehk siis aja jooksul kujuneb välja tolerantsus kanepi uinutava toime suhtes.

Tüüpiliselt tekivad imelikud unenäod 1–3 ööpäeva pärast kanepi tarbimise katkestamist, eriti halb on unekvaliteet teisest kuni kuuenda ööni. Tavaliselt kestab unenägudeprobleem neli kuni 14 ööpäeva, kuid imelikud unenäod võivad esineda isegi kuni 45 ööpäeva pärast kanepi tarvitamise lõpetamist. Samaaegselt esinevad aga ka teised subjektiivsed unehäired, kusjuures tagasipöördumine kanepitarbimise juurde leevendab neid sümptomeid kohe.

Nii tekibki n-ö surnud ring – tarvitamisel une kvaliteet alguses paraneb, seejärel pikema tarvitamise foonil halveneb, kuid leeveneb kanepi üha suuremate koguste tarvitamisel, seega siis alguses parandab unekvaliteeti, seejärel aga hakkab une kvaliteet halvenema, andes signaali veelgi intensiivsemaks kanepitoodete tarbimiseks. Nii on unehäired üks oluline tegur, mis võib saada kanepi tarvitamise lõpetamise takistuseks.

Loe pikemalt Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles