Unepuudus paneb aju end õgima

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga vähe magamine ei tee kehale head.
Liiga vähe magamine ei tee kehale head. Foto: PantherMedia / Scanpix

Kui inimene magab liiga vähe, siis võib see tekitada olukorra, kus ajurakud hakkavad sööma ajusünapseid, leidsid Itaalia teadlased värskes uuringus. 

Astrotsüüdid on ajurakud, mis puhastavad aju neist vanadest rakkudest, mida enam vaja pole, kirjutab Telegraph. Itaali Marche Polytechnicu ülikooli teadlased uurisid, millised hiirte ajurakud olid aktiivsemad kui loomad vaevlesid unepuuduse käes. 

Uuringut juhtinud Michele Bellesi rääkis, et esimest korda nägid nad, kuidas astrotsüüdid sõid unepuuduse tõttu kõige otsesemas mõttes sünapseid. See aga ei pruugi olla halb, sest enamik sünapseid, mida nad mõjutasid, olid suuremad ja üsnagi oma aja ära elanud. «Nad on nagu vanad mööbliesemed, mis vajavad seetõttu tõenäoliselt rohkem tähelepanu ja puhastamist,»  rääkis Bellesi.

Murettekitavam uurimistulemus oli aga see, et teised ajurakud, mis otsivad üles kahjustunud rakud ja prahi, olid samuti rohkem aktiivsed, kui aju koges kroonilist unepuudust. Pidevat nende rakkude aktiivne olemist on seostatud Alzheimeri tõvega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles