12 igapäevast harjumust, mis teevad nooremaks

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine kreemitab silmaümbrust.
Naine kreemitab silmaümbrust. Foto: panthermedia.net / Christian Fickinger

Kas kipud vananema kiiremini, kui aastad lubavad? Kui sulle ei meeldi, mida peeglist näed, oleks aeg mõned igapäevased harjumused üle vaadata.

Toit, mida sööd ja isegi su magamisasend võivad aastaid lisada. Tavalistest vananemist kiirendavatest harjumustest ja sellest, kuidas neid vältida, kirjutas health.com.

Millised vanemaks tegevad harjumused uute vastu vahetada?

Teed samaaegselt paljusid asju

Kui su tegemata asjade nimekiri kuidagi ei lühene, võib stress nõuda lõivu ka su kehalt. Mitmed uuringud näitavad, et krooniline stress tekitab vabu radikaale, ebapüsivaid molekule, mis kahjustavad rakke ja põhjustavad vananemist. Selle asemel, et mitmel rindel korraga rabeleda, võta ette üks ülesanne ja liigu edasi, kui oled selle lõpetanud.

Lased koogitaldriku harva mööda

Lisaks kilode juurde kogumisele võivad maiasmokad ka näost vanemad välja näha. Suhkru molekulid seovad end keharakkude proteiinikiudude külge, see võib põhjustada tuhmi ja toonusest väljas näonahka, tumedaid rõngaid silmade ümber, kortse, näokontuuri lõtvust ja suuri poore. Ära võta koogitaldrikut vastu, kui tahad nooruslikult särada.

Magad öösel vähem kui viis tundi

Unetundide näppamine ei põhjusta ainult silmaaluseid kotte, vaid ka lühemat eluiga. Optimaalne on magada seitsme tunni ringis. Mine varem magama, kui kannatad unevõla all: päeval jääb energiat väheks, oled loid, hajameelne või kasvab kaalunumber.

Armastad tundide kaupa telekat vaadata

Üks kord kõikide «Sõprade» osade läbi vaatamine on üks asi, aga enda regulaarselt diivani külge liimimine teine. Briti spordiajakirja uuringus selgus, et iga telekavaatamise tunniga väheneb oodatav eluiga 22 minutit. Inimesed, kes vaatasid TVd keskmiselt kuus tundi päevas elasid viis aastat vähem kui mittevaatajad. Püüa iga poole tunni järel üles tõusta ja jalutada.

Sa ei kasuta silmakreemi

Isegi tagasihoidlik nahahooldus peaks sisaldama head silmakreemi. Silmaümbruse nahk on õhem, kui ülejäänud näonahk ja reedab vanust rohkem. Efektiivsed silmaümbruskreemid peaksid sisaldama A-vitamiini, antioksüdante, hüaluroonhapet, C-vitamiini ja samuti olema niisutav.

Kasutad päevituskreemi ainult puhkuse ajal

Kuna UV kiirgus vanandab nahka, kaitse oma nahka alati, ka pilves ja vihmase ilmaga, isegi lühikeste sörkjooksude või jalutuskäikude ajal.

Kannad liiga palju meiki

Eriti just õli baasil meigitooted võivad ummistada poorid ja tekitada vistrikke. Lisaks võivad alkoholi või ärritavaid keemilisi aineid sisaldavad meigitooted kuivatada nahka ning nii tekitada enneaegseid kortse.

Magad kõhuli, nägu padjas

See võib samuti vananemist kiirendada: sidekude ja kollageen näol muutub nõrgemaks ja vähem toetavamaks. Kui magad ööst öösse ühel küljel ei silene ega tõmbu tekkinud voldid nii ruttu tagasi, kui nooruses. Maga selili või investeeri satiinist padjapüüri, et nahka siledana hoida.

Su kodu on kuum kui kõrb

Liigne soojus võib teha naha kuivaks ja põletikuliseks. Seda aitab tasakaalustada kas õhuniisutaja või radiaatorile asetatud märg käterätt.

Jood oma jooke läbi kõrre või suitsetad

Imemine võib lõpuks suu ümbrusesse kurde tekitada. Vala oma joogid klaasi. Unusta sigaretid.

Oled oma menüüst kõik rasvase välja jätnud

Veidi rasva on ikka vaja, et nooruslik tunne ja välimus säilitada. Pähklid (linaseemned ja kreeka pähklid) ja rasvane kala (nagu lõhe ja makrell) sisaldavad oomega-3 rasvhappeid, mis hoiavad naha pringi ja elastse. Samuti mõjuvad need hästi ajule ja südamele.

Küürutad arvuti taga

Tundidepikkune arvutitöö muudab rühti ja lülisamba kuju nii, et see toestab halvemini. Luud, lülisamba vahekettad ja lihased kannatavad ebanormaalse stressi all. Hoia head rühti kontrollides, et kõrv, õlg ja puus moodustavad istudes sirgjoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles