Kuopio ja Bristoli teadlaste koostöös läbi viidud uuring viitab, et madal magneesiumi tase seerumis võib suurendada luumurdude riski.
Magneesium võib vähendada luumurdude riski
Luumurrud on eakatel üks juhtivaid puude tekkimise põhjuseid, kirjutab kliinik.ee.
Uuringu ajal jälgiti 2245 keskealist meest vanuses 42-61 aastat, kellel Kuopio isheemiatõve uuringus oli määratud magneesiumi tase seerumis. Hinnati reieluu-, õlavarreluu- ja kodarluumurdude esinemist. Keskmiselt 25,6 aastat kestnud jälgimisperioodi vältel tekkis kokku 123 luumurdu.
Leiti, et madal seerumi magneesiumi tase oli meestel luumurdude riskiga mittelineaarselt seotud. Kõige tugevam seos oli reieluukaela murruga. Kõrge seerumi magneesiumiga meestel oli murru risk 44 protsenti väiksem. Väga kõrge seerumi magneesiumiga meestest mitte ühelgi ei esinenud jälgimisperioodi jooksul luumurdusid.
Sama uuringuga püüti välja selgitada ka seost luumurdude ja toidust saadava magneesiumi vahel. Seost ei leitud – see on kooskõlas varasemate uuringutega. Toidu või veega saadava magneesiumi koguse suurendamine ei pruugi automaatselt veres magneesiumi taset tõsta, eriti seedetrakti haigusi põdevatel isikutel või eakatel, kes tarvitavad magneesiumi ainevahetusse sekkuvaid ravimeid.
Uuringu autorid oletavad, et toidulisandite võtmine võib olla tõhusam seerumi magneesiumitaseme tõstmise viis. Kindlate soovituste andmiseks on siiski vaja hea disainiga täiendavaid uuringuid.
Uuring avaldati ajakirjas European Journal of Epidemiology.
Loe pikemalt kliinik.ee-st.