Mis haigus on podagra, mis Kriegerit kimbutab? (5)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigeseprobleemid võivad elu raskemaks muuta.
Liigeseprobleemid võivad elu raskemaks muuta. Foto: Panther Media / Scanpix / Alice Day

Saates «Kuuuurija» ütles laulja Erich Krieger, et põeb podagrat, mis on tema sõnul 50 protsendile meestest tuttav asi. Mis haigusega on tegemist ja kui levinud see on?

Podagra on liigesehaigus, mis on tingitud kusihappe ainevahetuse häiretest ning seda esineb tänapäeval üha sagedamini.

Tartu ülikooli kliinikumi ortopeed Mart Parv on Postimehele selgitanud, et meeste labajalgu mõjutab sageli podagra. Osalt on tegu küll päriliku haigusega, kuid palju mõjutab ka toitumine. Kui süüa palju liha ning liikuda vähe, kasvatab organismis tekkiv liigne kusihape riski, et kusihappesoolad ladestuvad liigestesse ning nii tekibki liigesepõletik.

Ajalooliselt on podagra olnud rikaste inimeste, nn mõisnike haigus – nemad jõid šampust, sõid musta kalamarja, metslooma- ja kalkuniliha.

Nüüd esineb haigust sagedamini ning see kimbutab kõiki elanikkonna klasse. «Kindlalt on muutunud see, et naised ei põdenud varem podagrat, aga nüüd haigestuvad nemad ka,» rääkis Parv ja nentis, et tõenäoliselt peitub sellegi põhjus liiga rammusa toidu söömises.

Seda haigust võib esineda perekonniti, kinnitab kliinik.ee. Kusihappe liigse sisalduse tõttu organismis ladestuvad kusihappesoolad kudedesse, eelkõige liigestesse ja neerudesse, kus kusihappekristallid tekitavad liigesepõletiku ja neerukahjustuse. 

Esmane podagraatakk kõige klassikalisemal kujul avaldub ägeda valuna suurvarba põhiliigeses, korduvate haigushoogude korral võib haigus tabada ka teisi liigeseid. Ägeda ataki võib vallandada näiteks rikkalik õhtusöök koos alkoholiga, tugev ülepingutus, aga ka külmetus. Podagrahoog tekib ka ilmse põhjuseta.

Raviks kasutatakse ägeda liigesepõletiku korral mittesteroidseid põletikuvastaseid preparaate. Suurenenud kusihappesisaldust organismis püütakse normaliseerida dieedi abil. Tuleb vältida selliseid toiduaineid, mille lõhustumisel organismis tekib palju kusihapet, näiteks liha, suitsusink, maks, neerud, tursk, haug, heeringas, sprotid, herned, spinat. 

Eesti Reumatolooga Seltsi andmetel on podagra on kõige levinum põletikuline liigesehaigus. Euroopas esineb podagrat 1–4,4 protsendil elanikkonnast, Kanadas 3 protsendil ja USAs 2,6 protsendil. Viimaste aastakümnete jooksul on podagra muutunud üha sagedasemaks.

Ida-Tallinna keskhaigla infolehe kohaselt haigestuvad tavaliselt podagrasse 40–50- aastased mehed. Haiglate liidu infomaterjali järgi esineb podagrat 0,3–0,8 protsendil vanemaealistest meestest.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles