Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Mida kasulikku leidub marjades?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Aedmaasikad valmivad meil harilikult jaanipäeva paiku, tänavu aga paar nädalat hiljem.
Aedmaasikad valmivad meil harilikult jaanipäeva paiku, tänavu aga paar nädalat hiljem. Foto: Mihkel Maripuu

Tänavuse külma kevade tõttu hakkavad Põhja-Eestis õues kasvavad aedmaasikad alles küpsema, pohli aga saab meie metsast korjata oktoobrikuuski.

Paljud marjad sisaldavad näiteks rohkelt antioksüdante, neist näiteks C-vitamiini. Mõned ka vabu B9 vitamiini, mida teatakse ka foolhappe ehk folaatidena, või karoteeni, mis annab marjadele värvuse.

C-vitamiin aitab tugevdada organismi vastupanuvõimet ja aitab näiteks haavadel kiiremini paraneda. Foolhape on organismile väga vajalik, seda eriti lapseootuse ajal. Samuti osaleb foolhape valkude sünteesimisel. 

Tagasi üles