Hommikusöögist loobunud hiinlanna kehast eemaldati üle 200 sapikivi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikuti tasub süüa.
Hommikuti tasub süüa. Foto: SCANPIX

45-aastane Hiina naine loobus kaheksaks aastaks hommikusöögiks ja tal tekkis enam kui 200 sapikivi. 

Naise sõnul algasid ta kõhuvalud enam kui kümne aasta eest, kuid ta ei läinud arsti juurde, sest kartis operatsiooni, kirjutab zeenews.india.com.

Hiljuti aga muutus valu väljakannatamatuks ja arstidel tuli ta sapikivid eemaldada. Ta pöördus Guangjili haiglasse Hezhous Hiinas. Arvatakse, et sapikivi tekkisid naisel aastate jooksul. Operatsioon kestis kuus ja pool tundi ning sapikivid eemaldati sapipõiest ja sapiteedest. 

Osa kividest olid üsna suured, mõned lausa kanamunasuurused. Arsti sõnul võis olla sapikivide tekkimise põhjus hommikusöögist loobumine. Dr Quanwei Wei selgitas, et kui inimene loobub hommikusöögist, siis ei las see nende sapipõiel paisuda või kahaneda ja see põhjustab sapi kogunemist. 

Naine ei söönud mõnikord ka õhtuti, sest ta oli töölt tulles toiduvalmistamiseks liiga väsinud. 

Sapikivide teke on tingitud kolesterooli ja sapphapete ainevahetuse häirest. Sagedamini täheldatakse sapikive naistel, eriti ülekaalulistel ja eakatel. Loe sapikivid kohta pikemalt kliinik.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles