Pikem uni tagab väiksema vööümbermõõdu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sissemagamine ei pruugigi nii halb olla.
Sissemagamine ei pruugigi nii halb olla. Illustratsioon: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Suurbritannia uuring leidis konkreetse seose pikema une ja väiksema vööümbermõõdu ning kehamassiindeksi vahel.

Nüüdseks on seos une ja kaalutõusu vahel kinnitatud ja arvukad uuringud on tõestanud, et liiga vähe und – vähem kui viis tundi, häirib hormoonide tööd, aeglustab ainevahetust ja paneb inimese rohkem sööma, kirjutab washingtonpost

Uus uuring tahtis aga lisaks teada, kui suur on kahju numbrites ja vaatles seost magamise aja ja mitme mõõdetava faktori, vööümbermõõdu, vererõhu, lipiidide, glükoosi, kilpnäärmehormoone ja muud ainevahetusega seotud tegurite, vahel.

Leedsi südame ja ainevahetuse meditsiini instituudi ning toiduteaduse ja toitumise kooli koostöös tehtud uuringus, mis kaasas 1615 Suurbritannia inimest vanustes 19–65, saadi teada, et ebapiisav uni paneb kaalu kasvama.

Inimestel, kes magasid iga öö keskmiselt kuus tundi, oli vööümbermõõt umbes kolm sentimeetrit suurem kui neil, kes said öösel üheksa tundi magada. Samuti kaalusid vähem magajad rohkem ning seos pikema une ja väiksema vööümbermõõdu vahel oli peaaegu lineaarne.

Tulemused paistsid olema vastu teistele uuringutele, mis näitasid, et liiga palju und, üheksa tundi või rohkem, võis kehale mõjuda samamoodi kui liiga vähe und. Uus uuring näitas, et kehamassiindeks ja vööümbermõõt olid väiksemad neil, kes magasid 12 tundi.

Uuringu kohta saab pikemalt lugeda ajakirjast PLOS one

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles