B3 vitamiini võtmine võib kindlustada muretu raseduse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Anamaria Mejia/Panthermedia

Tavalise toidulisandi võtmine võib märgatavalt vähendada nurisünnituste ja sünnidefektide arvu, ütlesid Austraalia teadlased täna avaldatud murrangulises uuringus.

Teadusajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud uuring leidis, et ühe molekuli puudus rasedate naistel takistas embrüodel ja beebi organitel korralikult üsas arenemist, vahendas abc. Seda võis aga ravida võttes toidulisandit B3 vitamiini, mis on tuntud ka niatsiini nime all.

«Peale 12 aastast uurimistööd on meie uurijate meeskond avastanud, et seda puudujääki ning seeläbi ka nurisünnitusi ja sünnidefekte saab ravida võttes levinud vitamiini,» ütles Sally Dunwoodie, Victor Changi südameuuringute instituudi biomeditsiiniline uurija.

Võib olla lahendus ülemaailmsele probleemile

Ta arvas, et selle avastuse tagajärjed on suured ja on võimalus, et nurisünnituste ja sünnidefektide arv väheneb märgatavalt üle kogu maailma. See on hea uudis, sest praegu sünnib igal aastal üle maailma 7,9 millionit sünnidefektidega last.

Teadlased kasutasid geenide nurisünnituste ja sünnidefektidega perede geneetilist sekveneerimist ja leidsid geenimutatsioonid, mis mõjutasid vajaka oleva molekuli NAD (Nikotiinamiidadeniindinukleotiid) tootmist.

Vitamiin B3, mida leidub lihas ja köögiviljades, on vajalik NAD molekuli tootmiseks. Teadlased uurisid toidulisandi mõju molekuli tootmisele hiirte embrüodel, kellel olid sarnased NAD molekuli puudujäägid nagu inimestel ja leidsid märgatava erinevuse.

Sünnidefektid ja nurisünnitused sai niatsiini võtmisega täielikult ära hoida

Enne kui kui vitamiin B3 lisati ema(hiire) toitu, embrüo kas kadus läbi nürisunnituse või järeltulijad sündisid mitmete sünnidefektidega. Peale vitamiini lisamist toitu, hoiti täielikult ära nii nurisünnitused kui ka sünnidefektid.

Uurijad ütlesid, et järgmine samm on luua test, mis mõõdab NAD molekuli taset, et teha kindlaks millistel naistel on suurem risk.

Samuti lisasid nad, et praegused vitamiini toidulisandid lapseootel naistele ei pruugi sisaldada piisavalt B3 vitamiini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles