Kõhulahtisust võivad põhjustada suhkur ja suhkruasendajad, kofeiin, rasvarikkad ja vürtsikad toidud, laktoos ja teatud süsivesikud.
Kuus toitu, mis võivad põhjustada kõhulahtisust
Medical News Today loetles kuus kõhulahtisust põhjustavat toitu.
1. Suhkur ja suhkruasendajad
Suhkrurikaste toitude söömisel siseneb sooltesse vesi, mille tagajärjel on vesine ka väljaheide.
Fruktoosirohked toidud on:
- õunamahl,
- viinamarjad,
- agaav,
- limonaad.
Harvardi meditsiinikooli professor, gastroendroloog doktor Norton Greenberger ütles, et kõhulahtisus tekib 75 protsendil inimestest, kes söövad rohkem kui 40–80 grammi fruktoosi päevas.
Suhkuralkoholid nagu ksülitool, sorbitool, mannitool, erütritool sisalduvad sageli suhkruvabades toodetes, kuid võivad samuti haigust põhjustada, kui neid tarbida suures koguses.
2. Kofeiin
Kofeiin on erguti ja kiirendab toidu liikumist läbi seedesüsteemi.
Kofeiini sisaldavad:
- šokolaad
- kohv
- limonaadid
- tee
3. Rasvarikkad ja vürtsikad toidud
Rasvased ja vürtsikad toidud on rasked seedida. Kuigi rasvaasendajat nimega «Olestra» toidutööstuses enam palju ei kasutata, tuleks rasvavabade toitude pakendeid selle koostisosa vältimiseks kontrollida, sest see võib põhjustada kõhulahtisust.
Vürtsikad toidud, näiteks pipar on sageli haiguse põhjuseks.
4. Laktoos
Laktoositalumatust põdevad inimesed võivad kogeda kõhulahtisust ühe sümptomina mitmest, kui nad tarbivad laktoosi sisaldavaid piimatooteid.
Osa kerge laktoositalumatusega inimesi võib tarbida mõningaid piimatooteid, nagu keefir, jogurt ja mõni kõva juust.
5. Teatud süsivesikud
Kääritatavad oligosahhariidid, disahhariidid, monosahhariidid ja polüoolid võivad osadele inimestele olla rasked seedida.
Nimetatud süsivesikuid võivad sisaldada:
- artišokid
- küüslauk
- oad
- sibulad
Kui kahtlustad kõhulahtisust nendest toiduainetest, peaksid konsulteerima toitumisnõustaja või arstiga, et selles veenduda.
6. Gluteen
Gluteiin on proteiin, mis sisaldub:
- nisus
- rukkis
- odras
Paljud inimesed, kes gluteeni ei talu, põevad tsöliaakiat. Tsöliaakia puhul reageerib inimese immunsüsteem gluteenile ja kahjustab peensoolt.