Hommikusöögist loobuvad lapsed kannatavad toitainete puuduse käes

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps ei pruugi hommikusööki ise oluliseks pidada.
Laps ei pruugi hommikusööki ise oluliseks pidada. Illustratsioon: Dmitriy Shironosov / PantherMedia / Scanpix

Noorukid jätavad vanuse kasvades aina rohkem hommikusöögi söömata ning kaotavad sellega ka olulised toitained. Londoni ülikoolis tehtud uuringust tuli välja, et kolmandik hommikusöögist loobujatest kannatasid vajalike toitainete puuduse käes. 

Noorukid panevad ennast alatoitumise riski alla, kui jätavad hommikusöögi vahele. Kusjuures rohkem loobus hommikusest toidukorrast tüdrukuid kui poisse, kirjutab Telegraph.

Londoni Kingi Kolledži uuringus leiti, et 14 protsenti poistest ja 19 protsenti tüdrukutest ei söönud kunagi hommikusööki, samal ajal kui umbes 50 protsenti kõigist lastest jättis hommikusöögi vähemalt iga paari päeva tagant vahele.

Uurijad leidsid, et neil, kes magasid hommikusöögi maha esines tõenäolisemalt raua, kaltsiumi ja joodi puudust – igal viiendal lapsel oli kaltsiumi ja joodi puudulikkus.

Kolmandikul neist ei vastanud isegi madamaimale soovituslikule toitainete tarbimise normile.

Nendest, kes sõid iga päev hommikusööki oli vähem kui viiel protsendil toitainete puudus.

Uuringus osales rohkem kui 1600 noort inimest, kellel paluti nelja päeva jooksul toidupäevikut pidada ning mõõdeti vajalike toitainete tasemeid. Hommikusöögiks loeti üle 100 kalori tarbimist kella kuue ja üheksa vahel.

Tulemused näitasid, et ainult 6,5 protsenti 4–10-aastastest lastest jätsid hommikusöögi söömata iga päev. Kuid 11–18-aastastest jättis selle toidukorra vahele peaaegu 27 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles