Kas kofeiin võib aidata vähendada operatsioonijärgset valu?

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvil on potsentsiaali olla tulevikus operatsioonijärgse valu leevendaja, aidates väljapuhata.
Kohvil on potsentsiaali olla tulevikus operatsioonijärgse valu leevendaja, aidates väljapuhata. Foto: Alex Bramwell / Panthermedia / Scanpix

Teadlased avastasid, et kofeiin võib leevendada operatsioonijärgset valu, mis on põhjustatud halvasti magamisest enne operatsiooni.

Uuringu kaasautor doktor Giancarlo Vanini Michigani ülikooli anestesioloogia osakonnast ütles, et kuigi une ja valutundmise seos on ammu teada, pole täpselt selge, miks vähene uni valu suurendab, vahendab Medical News Today

Varasematest uuringutest on selgunud, et üle 80 protsendi patsientidest tunnevad pärast operatsiooni valu ning 75 protsenti hindavad seda mõõdukaks kuni väga tugevaks.

Vähem maganud rottidel leevendas kofeiin valu

Katses tegid teadlased sisselõiked rottide käppadesse. Osad rotid olid operatsioonieelselt magamata. Ilmnes, et väljapuhkamata rotid olid valule tundlikumad ja paranemine võttis neil kauem aega, kui puhanud rottidel.

Teadlased avastasid, et farmakoloogiliselt blokeerides adenosiini retseptorid – mis on neurotransmitterid, mis osalevad uneregulatsioonis – rottide hüpotalamuse ajuosas, vähenes ebapiisava une mõju operatsioonijärgsele valule.

Järgmiseks proovisid teadlased operatsioonijärgset valu rottidel vähendada kofeiiniga. Varasemad uuringud on näidanud, et kofeiin suudab blokeerida adenosiini retseptoreid. Avastati, et kofeiin vähendas operatsioonijärgset valu, aga seda vaid rottidel, kes olid enne lõikust magamata.

Kas kofeiin võib leevendada valu ka inimestel?

Teadlaste sõnul on oluline enne operatsiooni välja magada. Kui aga välja puhata ei jõua, kas tass kohvi tuleks kasuks? Doktori Vanini sõnul tuleb tulemuste paikapidavuseks teha täiendavaid uuringuid.

Ta lisas, et tegu on uue lähenemisega, millel on potentsiaali arendada operatsioonijärgse valu ravi kliiniliselt. «Nüüd ootame, et saaksime testida, kas kofeiin on efektiivne valuleevendaja ka kirurgilistel patsientidel,»  sõnas Vanini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles