Toitumisnõustajad soovitavad: maitsvad koolipäevajärgsed näksid lapsele

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurt müsli ja marjadega maitseb hea.
Jogurt müsli ja marjadega maitseb hea. Foto: Khomulo Anna/Shutterstock

Kui laps lõuna ajal koolist tulles veel väga näljane pole, võiks talle pakkuda vahepala, mis annaks piisavas koguses makrotoitaineid ja vitamiine ning millega püsib meel kuni õhtusöögini hea.

Portaal Reader's Digest kogus kokku toitumisnõustajate soovitused, mida pakkuda lapsele pärast kooli vahepalaks, aga miks mitte pakkida ka juba kooli kaasa.

Jogurt puuviljade ja müsliga. Ideaalne oleks valida maitsestamata või Kreeka jogurt, mida saab ise marjade või soovi korral meega magustada. Lisa näiteks kihiti õuna- või banaaniviile, mustikaid, maasikaid ning müslit, mis poleks väga suhkrurikas. Laps võib päevase vahepala ka ise valmistada kihiti jogurtit, puuvilju-marju ja müslit ladudes. Kui teha vahepala valmis järgmiseks päevaks, saab kasutada ka kaerahelbeid, mis söömise ajaks on juba pehmenenud.

Tumedasse šokolaadi kastetud maasikad. Kui laps on magusaarmastaja, ei saa talle ka sellist maiust keelata. Nii võite koos valmis panna maasikad, mille kastate sulanud tumedasse šokolaadi. Antioksüdantide poolest rikkalikud maasikad ja šokolaad aitavad mõnel määral kindlasti kaasa ka õppimisvalmidusele.

Maasikad šokolaadis. Foto:
Maasikad šokolaadis. Foto: Foto: Brent Hofacker/Shutterstock

Puuviljasalat. Lähtu sellest, mis lapsele enim maitseb, olgu selleks banaanid, virsikud, õunad või muu puuvili. Kui need on lõigatud vahvateks kujunditeks või hakitud puuviljasalatiks, on need talle hoopis meelepärasemad.

Muffinid. Nutikas lapsevanem teab, et mõni puu- ja köögivili tuleb toidu sisse ära peita selleks, et laps seda sööks. Hea viis selleks on küpsetada näiteks õuna-porgandi muffineid. Veel võivad muffini sisse tee leida mistahes muud mahlased viljad (suvikõrvits, ananass, peet jm), millel väga intensiivset maitset pole. Kui valida jahuks täisterajahu või muffini sisse segada kaerahelbeid, saad veelgi tervislikuma tulemuse.

Köögiviljad dipikastmega. Kui iga laps köögivilju ei armasta, siis mõni jällegi krõmpsutab neid hea meelega. Serveeri talle näiteks porgandit, paprikat ja kurki koos Kreeka jogurtist tehtud dipikastmega. Selles vahepalas peitub nii häid rasvu, süsivesikuid, rasvu kui ka vitamiine.

Isetehtud müsli. Ideaalse vahepalana sobib müsli, mille olete koos lapsega ise valmistanud. Müsliretsepte leidub terve hulk, näiteks võiks see sisaldada kaerahelbeid, kookost, pähkleid-rosinaid-seemneid ning magustamine käib vedela meega. Tulemus on hulga maitsvam ja tervislikum kui poemüsli.

Bataadifriikad. Võrreldes McDonald'si friikartulitega on märksa tervislikumad ja vitamiinirikkad maguskartulist valmistatud «friikartulid». Piisab, kui maitsestad neid oliiviõli ja soola-pipraga ning viskad ahju.

Smuuti. Ka siin kehtib reegel, et smuuti sisse saab edukalt ära peita köögi- või lehtvilju, mida laps tavaliselt ei söö. Näiteks banaanist, mustsõstardest ja lehtkapsast valmistatud smuutis ei anna viimase olemasolust märku värv ega maitse, sest banaan tagab magususe ja sõstrad ilusa värvi.

Popkorn. Kui valmistada popkorn ise paksupõhjalises potis mitte just meeletu koguse õliga, on ka see vägagi tervitatav vahepala. Maitsestada saab popkorni samuti meelepäraselt. Popkorn on rikas antioksüdantide ja kiudainete poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles