Kas salat päevas hoiab insuldi eemal?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögivilju tuleks süüa päevas vähemalt 3 peotäit.
Köögivilju tuleks süüa päevas vähemalt 3 peotäit. Foto: Panther Media / Scanpix / Mykola Lunov

Hiljutine uuring toob välja, et süües rohkelt nitraadirohkeid köögivilju, näiteks lehtsalatit, spinatit ja peeti, võib alaneda risk surra isuldi või südamerabanduse tagajärjel.

Seedimise ajal muudab keha nitraadid lämmastikoksiidideks, kirjutab health.harvard.edu. See rahustab ja laiendab veresooni, mis omakorda aitab alandada vererõhku.

Kuid kas see aitab kauem elada? Selle teadasaamiseks jälgisid teadlased 15 aastat 1226 eakama naise toitumist. Neil kellelgi ei esinenud arterioskleroosi ehk arterilubjastust.

Teadlased selgitasid välja, et mida rohkem köögiviljadest pärit nitraate naised tarbisid, seda väiksem oli nende risk surra kardiovaskulaarsetesse haigustesse. Samas ei suuda uuring tõestada põhjus-tagajärje suhet.

Uuring avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition.

Päevas peaks sööma umbes 300 grammi köögivilju. Mida värvilisemalt süüa ja vilju varieerida, seda enam vajalikke toitaineid ja bioaktiivseid ühendeid on võimalik neist saada. Vaata siit ka lihtsaid retsepte, kuidas kasutada söögis rohkem köögivilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles