Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

5 märguannet, et keha vaevleb vitamiinipuuduses

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Juuste väljalangemisel on küll mitmeid põhjuseid, ent üheks neist on B-grupi vitamiinide puudus.
Juuste väljalangemisel on küll mitmeid põhjuseid, ent üheks neist on B-grupi vitamiinide puudus. Foto: panthermedia.net / Andriy Popov

Kui organism on mõnest toitainest või vitamiinist defitsiiti sattunud, saab seda üldjuhul välja lugeda inimese välimusest. Seetõttu on oluline oma keha kuulata kui ka «lugeda».

Suurema osa vitamiinidest saame kätte toidust, ent kui pidevalt süüa töödeldud toite ja poolfabrikaate ning vähe puu- ja köögivilju, võib ühel hetkel hakata kimbutama vitamiinipuudus. Fox News avalikustab, mis võib hakata kehaga toimuma, kui mõne vitamiini defitsiit on suureks muutunud.

Märk nr 1: lõhenenud suunurgad. Kuivus ja isegi valulikkus suunurkades või huulte ümbruses võib viidata raua, tsingi või B-grupi vitamiinide puudusele. Juhul kui sind ei kimbuta mõni muu haigus, aitab vitamiinipuuduse vastu linnuliha, kala, munade, mereandide, pähklite, läätsede jm söömine. Kuna keha omastab rauda paremini koos C-vitamiini allikaga süües, võiks selle kõrvale tarbida näiteks brokolit, punast paprikat või lillkapsast.

Märk nr 2: punane ketendav lööve näol (vahel ka mujal) või juuste väljalangemine. Neist annab märku biotiini ehk B7-vitamiini puudus. Seda tuntakse ka juuste vitamiinina. Kui organism säilitab suures osas näiteks A-, D- ja K-vitamiinide varusid, siis B7 on vees lahustuv vitamiin ning võib n-ö kaotsi minna. Vitamiinivarusid aitavad tagada muna, lõhe, avokaado, seened, lillkapsas, sojaoad, pähklid, vaarikad ja banaanid.

Märk nr 3: punased või valged aknele sarnanevad punnid, mis tekivad sageli põskedele, kätele, reitele ja tagumikule. Need viitavad oluliste rasvhapete puudusele ning madalale A- ja D-vitamiini osakaalule. Jälgi, et saaksid igapäevatoidust nii küllastunud kui ka küllastumata rasvhappeid ning püüa suurendada just viimaste osakaalu. Selle tarbeks tasub süüa rasvast kala, pähkleid-mandleid, lina- ja kanepiseemneid. A-vitamiini leidub aga rohelistes lehtköögiviljades, porgandites, maguskartulis ja paprikas. D-vitamiini leidub samuti kalatoodetes, ent ainuüksi toidust on seda üsna raske omastada.

Märk nr 4: kihelustunne või tuimus kätes-jalgades. Selle tervisehäda põhjuseks võib olla B-grupi vitamiinide puudus, mis on seotud perifeersete närvide ja nende lõpp-punktidega. Sümptomid võivad olla kombineeritud ka ärevuse, depressiooni või hormonaalse tasakaalu kõikumisega. Toitumise osas võib abi otsida spinatist, sparglist, peedist, ubadest ja mereandidest.

Märk nr 5: tugevad lihaskrambid nii varvastes kui ka säärtes. Mida sagedamini seda juhtub, seda suuremale magneesiumi-, kaltsiumi- või kaaliumipuudusele see viitab. Nende poolest on rikkalikud banaanid, mandlid, pähklid, kirsid, õunad, greip, borokoli ja rohelised lehtköögiviljad.  

Tagasi üles