Mida ütlevad seletamatud isud sinu tervise kohta?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevad juustud.
Erinevad juustud. Foto: panthermedia.net / Mykola Lunov/scanpix

Isud sõltuvusttekitavate toitude (krõpsud, jäätis, kommid jm) järele ei teki päris niisama, vaid võivad märku anda mõne aine puudusest, mida püüad teadmatusest rasvase või magusa toiduga kompenseerida.

Peaaegu igale isule leidub tegelikult loogiline selgitus, kuigi kõige kindlam on oma kahtlused ka analüüsidega selgeks teha, kirjutab Business Insider. Teeme ülevaate, mis levinumate isude taga peituda võib ning milleni selliste toitudega liialdamine võib viia.

Punane liha. Kuna see on üks rauarikkamaid toite, võib lihaisu tähendada suurenenud vajadust raua järele. Eriti võib see esineda naistel menstruatsiooniperioodil, mil rauatase kehas on veidi madalam.

Kartulikrõpsud. Nende puhul tuleb märgata eelkõige tahtmist soolase toidu järele, mis võib viidata mõne mineraalaine (magneesium, tsink, kaltsium jm) nappusele organismis. Samuti tähendab soolaste toitudega liialdamine, et tarbid liialt naatriumi.

Juust. Suurel juustusõbral on lihtne selle söömisega hoogu minna ja tühjendada terve taldrikutäis. Isu juustu järele on seotud rasvade tarbimisega, sest just seda leidub juustus palju. Samas on tervislikumad allikad rasva, eriti hädavajalike oomega-3-rasvhapete omandamiseks kala, seemned ja pähklid.

Maiustused. Nii nagu soola puhul, kehtib ka suhkruga fakt, et mida rohkem seda tarbida, seda rohkem seda ka edaspidi ihaldad. Kui sööd suhkrurikkaid maiustusi, tõstavad need kiirelt veresuhkru taset ja kehas vabaneb insuliin, ent kohe järgneb veresuhkru taseme kukkumine. See viib selleni, et magusaisu tekib uuesti juba väga varsti ning ülesöömine ongi väga tõenäoline.

Pastatooted. Olemuselt on nisujahust pasta samalaadne süsivesik nagu kommid või küpsised – energia nendest omandatakse kiiresti ning täiskõhutunne püsib pigem lühikest aega. Et see ei tipneks ülesöömisega, tuleb koos makaronitoodetega süüa ka mõnd valgu- ja rasvaallikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles