Toitumisspetsialist annab nõu: kuidas suhkrust paus teha

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitudes võib olla rohkem lisatud suhkruid, kui oskame aimata.
Toitudes võib olla rohkem lisatud suhkruid, kui oskame aimata. Illustratsioon: Olga Sergeeva/PhanterMedia/Scanpix

Suhkrust loobumine võib tõelistele magusasõpradele tunduda ületamatu raskusena, kuid abi on näiteks magusa asendamisest maitsvate ja toitvate soolaste roogadega.  

Suhkrukoguse vähendamine toidust võib vähendada diabeediriski, aidata kaalu langetada ja anda säravama ja nooruslikuma naha. Kuid enamikele inimestest ei ole magusast loobumine lihtne, eriti alguses. Toitumisspetsialist Brooke Alpert annab nõu, kuidas suhkruga liialdamisega lõpparve teha ja oma isud kontrolli all hoida, vahendab Health.

Loobu igasugusest suhkrust

Täielikult suhkrust loobumine on lihtsam kui magusakogust vähehaaval vähendada, sest siis on suurem võimalus, et teed toidus järeleandmisi. Soovitatav oleks kogu suhkur toidust eemaldada kolmeks päevaks, ka puuviljades ja piimatoodetes sisalduv suhkur. Kuigi need kolm päeva võivad olla karm katsumus, on see minimaalne aeg, mida on tihti vanade harjumuste murdmiseks ja uute, tervislikemate sisseseadmiseks.

Söö hästi, et end hästi tunda

Kui su tavapärane suhkruvaru ära kaob, hakkab keha tõenäoliselt mässama, muutes kõikuvaks tuju ja energiataseme. Siis ongi oluline end kõrgekvaliteetse söögiga toita, mis aitab tujukust vältida ja energiat anda, kui magusast loobud. Toit võiks pakkuda küllastustunnet, seda annavad eriti tervislikke rasvu sisaldavad toidud.

Samuti tuleks juua piisavalt vett, mis aitab peavalude ja väsimusega võidelda. Rohkelt köögivilju ja naturaalset valku süües, püsib kõht täis ja isud kontrolli all.  

Võitle isudega õigel moel

Samal ajal kui võitled hulga füüsiliste ja emotsionaalsete kõrvalnähtudega, mis suhkrust loobumisega ilmnevad, teeb keha olukorra veegi keerulisemaks väljakannatamatu suhkruihaga. Kui tekib isu karamellijäätise järele, proovi hoopis soolast toitu vürtsitada. Kasutades rohkelt ürte ja vürtse, küüslauku, sibulat ja laimi, muudad oma toidu nii maitsvaks, et suhkrunälg ununeb.

Too suhkur vaikselt oma menüüsse tagasi

Peale kolme päeva on juba normaalne hakata väikeste koguste kaupa looduslikke suhkruid oma toitudesse tagasi tooma. Kuid võttes esimene amps, ole valmis, et see maitseb teisiti, sest su maitsemeeled on tõenäoliselt puhastunud. Seda seetõttu, et suhkur vähendab magusa maitse tugevust ja isegi lühiajaline suhkru vältimine teeb loomulikult magusad toidud uuesti rahuldustpakkuvaks

Soovitatav on suhkur oma menüüsse tagasi tuua aeglaselt, näiteks süües kaks portsjonit puuvilju päevas ja maitsestamata jogurtit. See aitab vältida isusid lisatud suhkrute järele, millest vaid mõned päevad tagasi loobusid. Varsti harjub keha väiksema suhkrukogusega ära. Kuid üldiselt ei soovitata maiustustest ka täiesti loobuda, seda eriti siis, kui nende vastu endiselt isu on. Endale mõne toidu täielik ja igavene keelamine võib lõppeda hoopis vastupidise efektiga ja kogu töö ja vaev on kadunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles